Besluit 2020/1494 - Standpunt EU in het Administratief Comité voor de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-Overeenkomst) ten aanzien van het voorstel tot bepaalde wijzigingen van die overeenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 16 oktober 2020 gepubliceerd en is op 12 oktober 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/1494 van de Raad van 12 oktober 2020 betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Administratief Comité voor de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-Overeenkomst) ten aanzien van het voorstel tot bepaalde wijzigingen van die overeenkomst

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/1494 of 12 October 2020 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Administrative Committee established by the Customs Convention on the international transport of goods under cover of TIR carnets (TIR Convention) as regards certain amendments to that Convention
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/1494
Origineel voorstel COM(2020)361 NLEN
Celex-nummer i 32020D1494

3.

Key dates

Document 12-10-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 16-10-2020; PB L 343 p. 18-19
Inwerkingtreding 12-10-2020; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

16.10.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 343/18

 

BESLUIT (EU) 2020/1494 VAN DE RAAD

van 12 oktober 2020

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Administratief Comité voor de Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-Overeenkomst) ten aanzien van het voorstel tot bepaalde wijzigingen van die overeenkomst

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-Overeenkomst) van 14 november 1975 (“de TIR-Overeenkomst”) is namens de Europese Economische Gemeenschap goedgekeurd bij Verordening (EEG) nr. 2112/78 (1) van de Raad en is op 20 juni 1983 in de Gemeenschap in werking getreden (2).

 

(2)

Een geconsolideerde versie van de TIR-Overeenkomst werd gepubliceerd bij Besluit 2009/477/EG (3) van de Raad. Overeenkomstig artikel 1, tweede alinea, van dat besluit zal de Commissie toekomstige wijzigingen van de TIR-Overeenkomst bekendmaken in het Publicatieblad van de Europese Unie, met vermelding van de datum van inwerkingtreding ervan.

 

(3)

Het Administratief Comité dat is opgericht bij de TIR-Overeenkomst (“het Administratief Comité”) kan wijzigingen van de TIR-Overeenkomst vaststellen, overeenkomstig de artikelen 59 en 60 van de TIR-Overeenkomst.

 

(4)

Tijdens zijn 73e zitting op 15 oktober 2020 of een daaropvolgende zitting zal het Administratief Comité bepaalde wijzigingen van de TIR-Overeenkomst vaststellen.

 

(5)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Administratief Comité ten aanzien van de wijzigingen van de TIR-Overeenkomst, aangezien die wijzigingen bindend zullen zijn voor de Unie.

 

(6)

Om de modernisering van de TIR-regeling te bespoedigen, moeten de voor het TIR-Uitvoerend Orgaan bevoegde autoriteiten, die door het Administratief Comitézijn opgericht, een verplichte elektronische gegevenstransmissie invoeren voor de vergunningen en intrekkingen van dergelijke vergunningen van houders van het TIR-carnet, en een betrouwbare online internationale databank opzetten van douanekantoren die TIR-vervoer aanvaarden, door artikel 38 van de TIR-Overeenkomst en bijlage 9 bij de TIR-Overeenkomst te wijzigen en door een nieuwe toelichting op artikel 45 van de TIR-Overeenkomst op te stellen.

 

(7)

Om de TIR-Overeenkomst aantrekkelijker te maken voor zowel marktdeelnemers als douaneautoriteiten moeten de overeenkomstsluitende partijen de mogelijkheid krijgen om daartoe naar behoren gemachtigde personen ruimere faciliteiten te verlenen voor de toepassing van de TIR-Overeenkomst door een nieuwe toelichting op artikel 49 van de TIR-Overeenkomst op te stellen.

 

(8)

Om de TIR-Overeenkomst te verduidelijken, moet het gebruik van een voorgeschreven route binnen de douane-unies worden gespecificeerd door artikel 20 van de TIR-Overeenkomst te wijzigen en het aanbevolen maximumbedrag te verhogen dat kan worden geëist van de aansprakelijke organisaties voor TIR-carnets tabak en alcohol, middels een wijziging van de toelichting op artikel 8 van de TIR-Overeenkomst.

 

(9)

Het standpunt van de Unie in het Administratief Comité moet derhalve worden gebaseerd op de ontwerpwijzigingen van de TIR-Overeenkomst.

 

(10)

Het standpunt van de Unie moet door de Commissie tot uiting worden gebracht.

 

(11)

Wanneer een formele stemming plaatsvindt in het Administratief Comité moet het standpunt van de Unie...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.