PvdA pleit voor Crisisbanen en nieuw steunpakket

Met dank overgenomen van G.J. (Gijs) van Dijk i, gepubliceerd op donderdag 22 oktober 2020.

Door de nieuwe lockdown hebben veel mensen het erg moeilijk. Ondernemers in de horeca weten niet of ze deze sluiting te boven komen. Sportclubs lopen inkomsten mis door de sluiting van de kantines en het afgelasten van wedstrijden. De kunst en cultuursector en evenementen liggen nagenoeg stil.

Elke maand verliezen vele duizenden mensen hun baan. De werkloosheid is het afgelopen jaar al met recordsnelheid toegenomen. En door de nieuwe lockdown zullen veel Nederlanders de komende tijd horen dat er voor hen geen plek meer is bij hun huidige werkgever.

Elke maand verliezen vele duizenden mensen hun baan.

Daarom wil de PvdA een nieuw plan om mensen en getroffen sectoren te steunen. Ons plan bestaat uit de volgende onderdelen:

10.000 Crisisbanen. Veel Nederlanders verliezen nu hun baan, terwijl op veel plekken juist door corona extra werk is. GGD’ers voor testen en bron- en contactonderzoek. Meer boa’s voor veiligheid op straat. Onderwijsassistenten tegen achterstanden. Schoonmakers voor hygiëne en desinfectie. Wij willen dat het kabinet minstens 10.000 nieuwe Crisisbanen creëert voor mensen die anders in de WW of de bijstand komen. Dit kost ongeveer 500 miljoen euro.

Wij willen dat het kabinet minstens 10.000 nieuwe Crisisbanen creëert voor mensen die anders in de WW of de bijstand komen

Extra inzet op de Werkgarantie. In het vorige steunpakket dwong de PvdA af dat er een Werkgarantie komt voor mensen die ondanks financiële steun voor hun bedrijf, toch hun baan verliezen. Zij moeten van werk naar werk geholpen worden in sectoren waar nog een groot tekort aan vakmensen is. We zien inmiddels verschillende veelbelovende voorbeelden (Zoals KLM medewerkers en Drentse horeca medewerkers die in de zorg aan de slag gaan). Er is meer dan een miljard euro beschikbaar voor dit soort initiatieven maar het geld lijkt op de plank te blijven liggen. Dat willen wij anders.

We zien inmiddels verschillende veelbelovende voorbeelden

Sectorspecifieke steun. Om te voorkomen dat de horeca, de evenementensector, de cultuur en (amateur)sport compleet omvallen, zijn nieuwe steunmaatregelen noodzakelijk van naar verwachting 1 miljard euro. Zo voorkomen we dat tienduizenden mensen werkloos raken en we straks een samenleving hebben waarin we niet meer door sport, kunst, cafés en evenementen kunnen ontspannen.

De PvdA vraagt het kabinet om deze plannen op te nemen in een nieuw steunpakket.