‘Niet pensioenstelsel, maar rekenmethode is miskleun’

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op donderdag 22 oktober 2020.

De pensioenfondsen kraken onder de lage rentestand en te lage dekkingsgraden. Pensioenkorting hangt in de lucht, tot ergernis van Corrie van Brenk en Martin van Rooijen (foto). “Nederland heeft de deur van de uitpuilende pensioenkluis als enige land in Europa op slot gedraaid.”

Het voelt soms alsof we in de Gobiwoestijn tegen de zandkorrels staan te schreeuwen, maar de feiten liegen niet, zo bleek afgelopen dinsdagochtend maar weer eens toen de kranten kopten dat er volgend jaar waarschijnlijk op de pensioenen gekort zal gaan worden. We waren er al bang voor.

Gepensioneerden dreigen wederom de dupe te worden van de rekentrucjes van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (op aandringen van De Nederlandsche Bank). En dat terwijl de oplossing voor hem ligt: verhoog de rekenrente naar twee procent!

Er is werkelijk geen enkele valide reden om maar vast te blijven houden aan de huidige nul procent. Maar Koolmees kijkt de andere kant op en heeft zand in zijn oren.

Uitpuilende kluis

Met de huidige rekenmethode is het niet gek dat er straks onvoldoende geld is om aan de pensioenverplichtingen te voldoen. Nederland heeft de deur van de uitpuilende pensioenkluis namelijk als enige land in Europa op slot gedraaid. De miljarden klotsen tegen de plinten, maar al dat geld lijkt voorlopig alleen bedoeld om naar te kijken.

Gebruik je echter een klein deel van de miljarden, door de rekenrente met minimaal twee procent te verhogen, dan los je twee problemen op.

Allereerst zijn de kortingen van de baan en krijgen ook de deelnemers en de gepensioneerden waar ze recht op hebben, namelijk de pensioenen. En ten tweede toon je ermee aan dat het huidige pensioenstelsel prima werkt en dat er niet tegen hoge kosten een nieuw, onzeker stelsel hoeft te worden opgetuigd waarmee de deur wagenwijd openstaat voor nog meer kortingen in de toekomst en geen indexatie.

Kortom, het is niet het pensioenstelsel dat kapot is, het is de rekenmethode die niet deugt.

Luisteren

En dat is simpel op te lossen, maar dan moet minister Koolmees wel eerst bereid zijn om te luisteren. Naar ons, naar de deskundigen die steeds vaker pleiten voor behoud van het huidige stelsel, naar de ruim drie miljoen gepensioneerden die een eerlijk pensioen eisen, naar de gepensioneerden van de toekomst die duidelijkheid willen. En wellicht straks ook naar de rechter die zich binnenkort over de rechtsgeldigheid van het niet indexeren van de pensioenen buigt.

De vraag is dan ook niet óf Koolmees en de rest van dit anti-ouderenkabinet tot inkeer komen, maar wanneer. Iets zegt ons, dat dat in ieder geval niet vóór de verkiezingen van 17 maart 2021 zal zijn.

Corrie van Brenk

Fractievoorzitter 50PLUS Tweede Kamer