Videoconferentie van de ministers van Binnenlandse Zaken, 13 november 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 13 november 2020, 19:00.

Voornaamste resultaten

Terrorismebestrijding

Wanneer Europa samenwerkt om terrorisme en extremisme te bestrijden, dan is Europa een supermacht. Alle lidstaten hebben de verklaring over de recente terroristische aanslagen aangenomen. Hiermee geven we een krachtig signaal van solidariteit af. Europa staat schouder aan schouder in de langdurige en onvoor­waardelijke strijd tegen terrorisme en extremisme.

Horst Seehofer, Duits minister van Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat

Naar aanleiding van de recente terroristische aanslagen hebben de ministers besproken hoe de EU de gezamenlijke inspanningen ter bestrijding van terrorisme verder kan versterken en hebben ze een gezamenlijke verklaring uitgebracht.

Gezamenlijke verklaring van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken over de recente terroristische aanslagen in Europa (persmededeling, 13 november 2020)

In de verklaring herhalen de ministers dat ze vastbesloten zijn de gemeenschappelijke waarden van de EU hoog te houden en deze barbaarse terreur integraal te bestrijden. Ze verwijzen naar de maatregelen van de afgelopen 20 jaar en naar stappen die nog moeten worden genomen, met name op het gebied van godsdienst­vrijheid, sociale cohesie, de verbetering van de veiligheid van een goed functionerend Schengen­gebied, het waarborgen van de veiligheid, het voorkomen van online en offline radicalisering, de uitwisseling van informatie over personen die een terroristische of geweld­dadige extremistische dreiging vormen, buiten­landse terroristische strijders, de vernieuwde EU-informatie­architectuur en de bescherming van openbare ruimten.

Terreurdreiging: aanpak van de EU (achtergrondinformatie)

Migratie- en asielpact

De ministers bespraken de Commissie­voorstellen voor een migratie- en asielpact. Ze voerden een oriënterend debat over de belang­rijkste elementen van het pact: de externe dimensie, de voorgestelde fase vóór toetreding, het solidariteits­mechanisme, het interne migratie- en asielbeheer, manieren om terugkeer te verbeteren, de rol van agent­schappen, legale manieren om Europa binnen te komen en integratie.

Het pact zal nu verder op technisch niveau worden besproken. Naar verwachting zullen de ministers de belangrijkste elementen ervan in december opnieuw bespreken.

Nieuw migratie- en asielpact (Europese Commissie)

Hoe de EU migratiestromen beheert (achtergrond­informatie)

Migratiestromen (infographic)

Informatie over de zitting

Zitting nr. JHA-131120

Brussel

13 november 2020

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Inbreng van de EU-coördinator voor terrorisme­bestrijding bij de bespreking over de reactie van de EU op de recente terroristische aanslagen (ST 12630/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Ontwerp van politiek akkoord over de kernelementen van een Europees migratie- en asielbeleid en de te volgen koers (ST 12718/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN