Videoconferentie van de ministers van Landbouw en Visserij, 16 november 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 november 2020, 22:00.

Voornaamste resultaten

Duurzame voedselsystemen, de situatie op de Europese landbouwmarkt en specifieke uitdagingen in verband met COVID-19 en de Afrikaanse varkenspest: dat waren de hoofdpunten van de informele videoconferentie van de ministers van Landbouw en Visserij. Ook het bosbouwbeleid en de bosstrategie van de EU kwamen aan bod.

Julia Klöckner, Duits minister van Voedselvoorziening en Landbouw

De Europese agrovoedingssector staat momenteel voor tal van uitdagingen. Meer dan ooit is er coördinatie tussen de lidstaten nodig, op verschillende niveaus. We moeten ons beleid rond agrovoeding, milieu en gezondheid op elkaar afstemmen en informatie blijven uitwisselen over snel evoluerende en soms ongekende situaties zoals de coronapandemie.

Julia Klöckner, Duits minister van Voedselvoorziening en Landbouw

Tijdens de ochtendzitting schetste het voorzitterschap van de Raad, samen met de Europese Commissie, de vorderingen in de strijd tegen voedselverlies en voedselverspilling in de EU. Het voorzitterschap benadrukte dat de lidstaten hiervoor nu beschikken over nationale strategieën en plannen, waarin onder meer voedseldonaties een prominente rol spelen. De ministers wezen erop dat COVID-19 voedselverlies en -verspilling in de hand kan werken wanneer er "gehamsterd" wordt, een fenomeen dat moet worden voorkomen om voedsel voor iedereen beschikbaar te houden. De Commissie toonde zich bereid het mandaat van het EU-platform inzake voedselverlies en voedselverspilling te verlengen tot na 2021.

De Deense delegatie gaf de ministers een stand van zaken over coronabesmettingen bij nertsen en de potentiële risico's van de mutatie van het virus voor de doeltreffendheid van COVID-19-vaccins. De ministers waren het erover eens dat dit een Europese gezondheidskwestie is, niet alleen een kwestie van dierenwelzijn. Het voorzitterschap drong erop aan informatie over dit punt te blijven uitwisselen, en gaf aan dat er later een debat moet worden gehouden over hoe nertsen in Europa worden gefokt.

De Tsjechische en de Poolse delegatie deelden mee dat ze de Commissie hebben gevraagd de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest verder te coördineren en de administratieve lasten ter zake te verminderen, met name wat de medefinancieringsprocedures betreft. De ministers steunden dit initiatief in grote lijnen en benadrukten dat er meer coördinerende maatregelen nodig zijn om de lidstaten in staat te stellen de Afrikaanse varkenspest te bestrijden en uit te roeien.

De Commissie lichtte de ministers ook in over de resultaten van de "van boer tot bord"-conferentie die zij op 15-16 oktober 2020 had georganiseerd. Sommige ministers verzochten de Commissie effectbeoordelingen uit te voeren en benadrukten dat alle belanghebbenden bij de strategie betrokken moeten worden. De ministers vroegen de Commissie ook of zij van plan is haar voorstel over het hervormingspakket voor het GLB na 2020 in te trekken, maar dat idee werd verworpen door commissaris Kyriakides.

Van boer tot bord: gezonder en duurzamer voedsel voor Europa (achtergrondinformatie)

Dr. Agnes Kalibata, speciaal gezant van de secretaris-generaal van de VN, nam op uitnodiging van het voorzitterschap deel aan de videoconferentie. Zij praatte de ministers bij over de voorbereidingen en de doelstellingen van de VN-top over voedselsystemen van volgend jaar. Zo kan de EU haar bijdrage voor de top voorbereiden. De ministers benadrukten het belang van de Green Deal en de "van boer tot bord"-strategie voor het versnellen van de mondiale transitie naar duurzame voedselsystemen. Ze riepen ook op tot een ambitieuze top die alle actoren kan samenbrengen. De Raad zal zijn belangrijkste politieke prioriteiten voor de top naar verwachting in het voorjaar van 2021 vastleggen in Raadsconclusies.

De ministers waren ook ingenomen met de onlangs aangenomen Raadsconclusies over het bosbeleid en de bosstrategie van de EU voor de periode na 2020, waarin het belang van bossen voor de bescherming van het klimaat en de biodiversiteit in de verf werd gezet. Verscheidene ministers legden uit dat de EU-bosstrategie moet worden afgestemd op andere strategieën, zoals de biodiversiteitsstrategie. Ook was er bij de ministers veel steun voor een betere coördinatie van het bosbeleid binnen de EU, waarvoor in de conclusies gepleit wordt.

Conclusies van de Raad over de vooruitzichten voor de bosgerelateerde beleidsmaatregelen van de EU en de EU-bosstrategie voor de periode na 2020

Situatie op de landbouwmarkt

De ministers wisselden van gedachten op basis van een presentatie door de Commissie en schriftelijke bijdragen van de lidstaten. Ze belichtten verschillende factoren die druk uitoefenen op de agrovoedingsmarkten, waaronder de markten voor varkensvlees (door veel ministers genoemd), rundvlees, pluimvee, wijn en zuivel. Een aantal delegaties riepen op tot snelle interventies om het hoofd te bieden aan de verslechterende situatie, met onder meer de tweede golf van de coronapandemie, de sluiting van de horeca, de Afrikaanse varkenspest en de huidige en dreigende handelsbeperkingen. De Oostenrijkse delegatie gaf uitleg over de gevolgen voor de landbouw van de associatieovereenkomst EU-Mercosur. Verscheidene delegaties drongen aan op evenwichtige EU-handelsovereenkomsten met behoud van de hoge milieunormen die in de EU zijn bereikt. Sommige delegaties steunden ook het standpunt dat rekening moet worden gehouden met het grote economische potentieel van dergelijke overeenkomsten.

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-AGRIF-161120

Videoconferentie

16 november 2020

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voedselverlies en -verspilling: evaluatie van de uitvoering van de Raadsconclusies die op 28 juni 2016 werden goedgekeurd - informatie van het voorzitterschap en de Commissie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Nertsen en COVID-19: stand van zaken in Denemarken

Achtergrondnota van het voorzitterschap over de voorbereiding van de VN-top over voedselsystemen Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Conferentie "van boer tot bord" 2020: samen duurzame voedselsystemen opbouwen. Informatie van de Europese Commissie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Veterinaire programma's inzake de Afrikaanse varkenspest: samenwerking, maatregelen en financiering. Informatie van de Tsjechische en de Poolse delegatie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

EU-bosstrategie Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN