Videoconferentie van ministers van Defensie, 20 november 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 20 november 2020, 18:30.

Voornaamste resultaten

Strategisch kompas

De EU-ministers van defensie hebben van gedachten gewisseld over het strategisch kompas. Dat is een toekomstgericht document waaraan wordt gewerkt om de EU een gemeenschappelijke strategische koers op het gebied van veiligheid en defensie te geven en om de EU te helpen haar ambities op dat gebied waar te maken.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

We weten wat er ons te wachten staat. Nu moeten we concrete doelstellingen formuleren die een antwoord bieden op de groeiende dreigingen en uitdagingen waarmee de EU de komende 10 jaar te maken zal krijgen.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De ministers namen kennis van de allereerste dreigingsanalyse die tot stand kwam met informatie van de inlichtendiensten van alle 27 EU-lidstaten. Deze analyse zal worden vertaald in een brede strategie die een antwoord moet bieden op de groeiende internationale dreigingen en uitdagingen voor de EU.

De Raad zal het definitieve strategisch kompas in de eerste helft van 2022 aannemen.

Naar een strategisch kompas

Permanente gestructureerde samenwerking (PESCO)

De ministers van Defensie hebben van gedachten gewisseld over de strategische evaluatie van de PESCO, waarover de Raad via de schriftelijke procedure conclusies had goedgekeurd in de aanloop naar de videoconferentie.

Defensiesamenwerking: Raad keurt conclusies over de Strategische PESCO-evaluatie 2020 goed (persmededeling, 20 november 2020)

In de evaluatie wordt de nadruk gelegd op een lijst van 26 PESCO-projecten die vóór eind 2025 concrete resultaten zullen opleveren of volledig operationeel zullen zijn. Er wordt echter ook in benadrukt dat er tegen 2025 aan de meer bindende afspraken moet worden voldaan en concrete en tastbare resultaten moeten worden bereikt.

In de evaluatie stelden de ministers concrete politieke doelen en kwamen zij overeen in prikkels te voorzien om de deelnemende lidstaten hun toezeggingen te doen nakomen.

Eerder in november bereikte de Raad overeenstemming over de voorwaarden voor deelname van derde landen aan PESCO-projecten.

EU-samenwerking rond defensie: Raad bepaalt voorwaarden voor deelname derde landen aan PESCO-projecten (persmededeling, 5 november 2020)

Factsheet over PESCO

Actuele kwesties

De EU-ministers van Defensie werden geïnformeerd over de situatie in Libië, gezien het recente staakt-het-vuren en de hervatting van het door Libië geleide politieke proces.De ministers waren het erover eens dat de nauwe coördinatie met de VN op dit beslissende moment belangrijk is

Wat Mali betreft, heeft de hoge vertegenwoordiger de ministers geïnformeerd dat de militaire en civiele GVDB-missies en -operaties van de EU (EUCAP Sahel Mali en EUTM Mali) op 13 oktober zijn hervat.

Tot slot werden de ministers bijgepraat over de jongste ontwikkelingen in de onderhandelingen over de Europese Vredesfaciliteit en de status van het militair plannings- en uitvoeringsvermogen (MPCC). Het MPCC is nu het hoofdkwartier voor de opleidingsmissies van de EU (EUTM) in Mali, Somalië en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Overige punten

Bestuur van het Europees Defensieagentschap

Het bestuur van het Europees Defensieagentschap (EDA) had vóór de videoconferentie van de EU-ministers van Defensie een virtuele vergadering.

De ministers kregen het eindverslag van de eerste cyclus van de gecoördineerde jaarlijkse evaluatie inzake defensie (CARD) gepresenteerd, ze keurden de algemene begroting 2021 van het agentschap (€ 37,5 miljoen) goed, en hechtten hun goedkeuring aan het driejarige planningskader (2021-2023).

In de aanloop naar de vergadering keurde de Raad de richtsnoeren voor de werkzaamheden van het EDA in 2021 goed.

Resultaat van de vergadering van het EDA-bestuur, 20 november 2020

Richtsnoeren van de Raad voor de werkzaamheden van het EDA in 2021 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-DEFENCE-1120

Videoconferentie

20 november 2020

10:00

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN