Richtlijn 2020/1756 - Wijziging van de btw-richtlijn wat de identificatie van belastingplichtigen in Noord-Ierland betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn is op 25 november 2020 gepubliceerd, is op 26 november 2020 in werking getreden en moest uiterlijk op 31 december 2020 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn (EU) 2020/1756 van de Raad van 20 november 2020 tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde wat de identificatie van belastingplichtigen in Noord-Ierland betreft

officiële Engelstalige titel

Council Directive (EU) 2020/1756 of 20 November 2020 amending Directive 2006/112/EC on the common system of value added tax as regards the identification of taxable persons in Northern Ireland
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 2020/1756
Origineel voorstel COM(2020)360 NLEN
Celex-nummer i 32020L1756

3.

Key dates

Document 20-11-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 25-11-2020; PB L 396 p. 1-2
Inwerkingtreding 26-11-2020; in werking datum publicatie +1 zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999
Omzetting 31-12-2020; zie art. 2.1

4.

Wettekst

25.11.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 396/1

 

RICHTLIJN (EU) 2020/1756 VAN DE RAAD

van 20 november 2020

tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde wat de identificatie van belastingplichtigen in Noord-Ierland betreft

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 113,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (2),

Handelend volgens een bijzondere wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verenigd Koninkrijk heeft zich op 31 januari 2020 uit de Europese Unie teruggetrokken op basis van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor atoomenergie (“het terugtrekkingsakkoord”). Het terugtrekkingsakkoord voorziet in een overgangsperiode die op 31 december 2020 zal eindigen. Tot die datum zullen de bepalingen van het recht van de Unie inzake belasting over de toegevoegde waarde (btw) op en in het Verenigd Koninkrijk van toepassing blijven. Na die overgangsperiode zullen de bepalingen van het recht van de Unie inzake btw niet langer van toepassing zijn op of in het Verenigd Koninkrijk.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 8 van het Protocol inzake Ierland/Noord-Ierland (“het protocol”), dat integrerend deel uitmaakt van het terugtrekkingsakkoord, zullen bepalingen van het btw-recht van de Unie, zoals opgesomd in bijlage 3 van het protocol, die betrekking hebben op goederen, na de overgangsperiode echter van toepassing blijven in Noord-Ierland (3) om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden.

 

(3)

Daarom worden belastingplichtigen en bepaalde niet-belastingplichtige rechtspersonen voor goederentransacties in Noord-Ierland aan bepalingen van het btw-recht van de Unie onderworpen, terwijl zij voor alle andere transacties in het Verenigd Koninkrijk aan de bepalingen van de btw-wetgeving van het Verenigd Koninkrijk onderworpen zullen zijn, ook ten aanzien van Noord-Ierland.

 

(4)

Om het btw-stelsel van de Unie goed te laten functioneren, is het essentieel dat een afzonderlijk btw-identificatienummer wordt toegekend aan elke belastingplichtige die goederen levert in Noord-Ierland en elke belastingplichtige of elke niet-belastingplichtige rechtspersoon die intracommunautaire verwervingen van goederen verricht als opgesomd in artikel 214, lid 1, onder a), b), en c), van Richtlijn 2006/112/EG van de Raad (4), of aan een belastingplichtige die een beroep doet op de facultatieve bijzondere regelingen voor belastingplichtigen die afstandsverkopen verrichten.

 

(5)

Daarom moeten afzonderlijke btw-identificatienummers met een specifiek prefix worden ingevoerd in Noord-Ierland, om een onderscheid te maken tussen enerzijds belastingplichtigen en niet-belastingplichtige rechtspersonen wier transacties van goederen die in Noord-Ierland plaatsvinden aan bepalingen van het btw-recht van de Unie worden onderworpen, en anderzijds personen die andere transacties verrichten waarvoor zij voor btw-doeleinden in het Verenigd Koninkrijk worden geïdentificeerd.

 

(6)

In het algemeen zijn de prefixen van btw-identificatienummers in de Unie gebaseerd op ISO-landcode 3166 alpha 2, die aangeeft welke lidstaat het nummer heeft toegekend. Noord-Ierland heeft in dit systeem geen specifieke code, maar de ISO voorziet in de mogelijkheid om X‐codes voor gebieden zonder specifieke code te gebruiken. Daarom wordt het gebruik van de code “XI” voor Noord-Ierland...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.