Besluit 2020/1782 - Wijziging van Besluit nr. 573/2014/EU betreffende nauwere samenwerking tussen openbare diensten voor arbeidsvoorziening (ODA’s)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 30 november 2020 gepubliceerd en is op 20 december 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/1782 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2020 tot wijziging van Besluit nr. 573/2014/EU betreffende nauwere samenwerking tussen openbare diensten voor arbeidsvoorziening (ODA’s)

officiële Engelstalige titel

Decision (EU) 2020/1782 of the European Parliament and of the Council of 25 November 2020 amending Decision No 573/2014/EU on enhanced cooperation between Public Employment Services (PES)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/1782
Origineel voorstel COM(2019)620 NLEN
Celex-nummer i 32020D1782

3.

Key dates

Document 25-11-2020; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 30-11-2020; PB L 400 p. 7-10
Ondertekening 25-11-2020
Inwerkingtreding 20-12-2020; in werking zie art 2
01-01-2021; Toepassing zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

30.11.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 400/7

 

BESLUIT (EU) 2020/1782 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 25 november 2020

tot wijziging van Besluit nr. 573/2014/EU betreffende nauwere samenwerking tussen openbare diensten voor arbeidsvoorziening (ODA’s)

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 149,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Na raadpleging van het Comité van de Regio’s,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Besluit nr. 573/2014/EU van het Europees Parlement en de Raad (3) is het Europees netwerk van openbare diensten voor arbeidsvoorziening (“het netwerk”) opgericht voor de periode van 17 juni 2014 tot en met 31 december 2020.

 

(2)

Het netwerk strekt ertoe de openbare diensten voor arbeidsvoorziening (ODA’s) te moderniseren en te versterken, teneinde hun capaciteit, de kwaliteit van hun diensten, hun effectiviteit en hun doeltreffendheid te verbeteren. Dit kan worden bereikt door een platform te bieden om hun prestaties op Unieniveau te vergelijken, beste praktijken in kaart te brengen en een systeem van wederzijds leren op te zetten, teneinde waardig werk en inclusieve en duurzame banen te bevorderen. Het moet bovendien de ODA’s meer mogelijkheden bieden om bij te dragen aan de ontwikkeling van innovatief, toekomstgericht en empirisch onderbouwd beleid dat aansluit op relevante beleidsinitiatieven van de Unie en op de in artikel 3, lid 3, van het Verdrag betreffende de Europese Unie vastgestelde economische, sociale en werkgelegenheidsdoelstellingen.

 

(3)

Het netwerk is van cruciaal belang geweest voor het aanmoedigen van verdere samenwerking tussen de lidstaten op de taakgebieden van de ODA’s en heeft bijgedragen aan de modernisering en versterking van de ODA’s. Uit een evaluatie van de uitvoering van Besluit nr. 573/2014/EU blijkt dat het netwerk een positief effect heeft gehad alsook welke lessen zijn getrokken uit de verschillende activiteiten en ervaringen. Bovendien heeft het netwerk zijn capaciteit vergroot en innovatieve empirisch onderbouwde maatregelen ontwikkeld om werkgelegenheidsbeleid ten uitvoer te leggen.

 

(4)

Om te profiteren van de tot dusver bereikte resultaten en om de samenwerking tussen de ODA’s verder te bevorderen, moet de looptijd van het netwerk worden verlengd tot en met 31 december 2027.

 

(5)

Het netwerk dient de samenwerking tussen zijn leden te versterken en gezamenlijke initiatieven te ontwikkelen teneinde informatie en beste praktijken uit te wisselen op alle werkgebieden van de ODA’s, door vergelijkende analyses en advies te bieden en door innoverende arbeidsbemiddelingsinitiatieven te bevorderen. In dat verband moet in voorkomend geval aandacht worden besteed aan de samenwerking tussen ODA’s om de integratie van en bijstand aan onder de Unieregels voor de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels vallende personen te vergemakkelijken. De werkzaamheden van het netwerk zullen een inclusieve, empirisch onderbouwde en prestatiegerichte vergelijking van alle ODA’s mogelijk maken, zodat beste praktijken op hun werkgebieden kunnen worden bepaald, die zullen bijdragen aan de betere opzet en verstrekking van arbeidsbemiddelingsdiensten binnen hun specifieke verantwoordelijkheden. De initiatieven van het netwerk dienen de effectiviteit van de ODA’s te verbeteren en bij te dragen aan een efficiëntere besteding van overheidsgelden.

 

(6)

Het netwerk moet de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten, met als één van de beginselen de actieve...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.