DE GEZICHTEN ACHTER HET CDJA: Christa van de Langenberg

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Jongeren Appèl (CDJA) i, gepubliceerd op vrijdag 18 december 2020.

De CDJA-leden zijn divers, actief en gezellig. Maar bovenal: christendemocraat. Maar wat betekent dat voor hen? Met vandaag in de hoofdrol: Christa van de Langenberg (22).

De 22-jarige Christa van de Langenberg gaat als een komeet. Twee jaar geleden werd ze lid van het CDA. Inmiddels is ze niet weg te denken uit de Udense politiek. Ze is namelijk commissielid en fractieondersteuner voor het CDA Uden-Landerd. Haar enthousiasme en inzet bleef niet onopgemerkt en werd beloond met een plaats op de staartlijst voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Met de pre-master politieke wetenschappen sorteert ze voor op een toekomstige carrière in de politiek. Hoog tijd om Christa beter te leren kennen.

Waarom heb je gekozen voor het CDJA?

Ik kies voor het CDA omdat ik geloof in een samenleving van balans. Een samenleving waarin we kijken naar alle kanten van het verhaal. Een samenleving waarin de verbinding centraal staat en iedereen kan en mag meedoen.

Wat betekent de christendemocratie voor jou?

Christendemocratie is voor mij een samenleving van iedereen. Een samenleving die uitgaat van de kracht van mensen, in plaats van hun gebreken.

De christendemocratie staat voor een samenleving waarin de verbinding centraal staat en iedereen kan en mag meedoen.

Wie is je inspiratiebron?

Minister Wopke Hoekstra en wethouder Franko van Lankvelt zijn mijn inspiratiebronnen. Ik heb ze beiden mogen ontmoeten en wat ik zo mooi vind aan deze personen is dat ze zonder oordeel naar de samenleving kijken. Ze behandelen anderen met respect en nemen de tijd voor niet-gevestigde politici zoals ik, al hebben ze zelf een tijdrovende functie. Ik ben trots om net als hen CDA’er te mogen zijn.

Als je één onderwerp mocht agenderen op de politieke agenda: wat zou dat zijn en waarom?

Meer praten met en minder praten over de mensen die geraakt worden door bepaald beleid. Hoe? Ik ben de eerste verkiesbare (openlijke) autist en weet daardoor dat nog nooit iemand die (openlijk) autistisch is, heeft mee mogen stemmen aan beleid dat ons raakt. Nederland is een verzorgingsstaat, dus veel beleid en regelgeving raakt ons. Ook was geen een voorstander van het leenstelsel in de Kamer daadwerkelijk een student van onder de 25, terwijl wij er heel hard door zijn geraakt. Beleid dat over ons gaat, moeten we over mee kunnen stemmen… we moeten gerepresenteerd worden!