Op de keper beschouwd

Met dank overgenomen van L.M.C. (Lilian) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 6 januari 2021, column.

Elk jaar ga ik even kijken bij de kerststal in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Vroeger kwam ik daar graag met mijn oma, die helaas al jaren geleden overleden is. Ze ging daar altijd heen, speciaal om Maria even te zien. Ik houd deze traditie graag in ere.

Mijn oma haalde hoop uit het zien van Maria. En juist in een wereld waarin alles op z’n kop staat, in levens die ingrijpend veranderen, is er houvast nodig. Hoop. Waar mensen dat vinden, dat verschilt nogal. En of de hoop groot of klein is, verschilt ook. De coronacrisis heeft de wereld op z’n kop gezet. De crisis heeft een vergrootglas gelegd op de tweedeling in de samenleving die er al was. Voor veel mensen is het leven moeilijker geworden. De rijkste vijfhonderd mensen in Nederland kregen er gezamenlijk zes miljard euro bij tijdens de crisis. Ondertussen neemt het aantal mensen dat naar de voed-selbank moet ook toe. Je zou er bijna cynisch van worden. Tegelijkertijd zagen we echter ook mensen die zich extra inzetten voor een ander. Werden er mooie initiatieven gestart om de groeiende eenzaamheid onder mensen tegen te gaan. Zien we het besef groeien dat deze tweedeling zo echt niet verder kan.

Sommige mensen betichten SP’ers wel van cynisme. Te boos. Te zuur. Maar cynisme betekent dat er geen hoop meer is op verandering. En verandering willen SP’ers juist wel. We strijden voor zorg waar je altijd naartoe kunt als je ziek bent. Voor een dak boven ieders hoofd, zonder schimmel of tocht. Voor zekerheid dat je de volgende maand niet bang hoeft te zijn dat je de reke-ningen niet kunt betalen. Houvast geeft zo vrijheid. En boosheid? Die laten we hand in hand gaan met het goede dat we doen. Als een drijfveer voor verandering.

Mijn oma haalde hoop uit het zien van Maria. Ik haal hoop uit de overtuiging dat een andere en betere wereld echt mogelijk is. Als we samenwerken. Als we laten zien dat we de grote verschillen in rijk en arm niet meer accepteren. De coronacrisis laat zien dat dit nodig is, maar ook dat het kan. Hoop doet leven.

Lilian Marijnissen, SP-fractievoorzitter

Deze column verscheen ook in het Straatjournaal van december 2020.