Coronavirus: verklaring van de Commissie betreffende de raadpleging van de lidstaten over het voorstel om het tijdelijke steunkader verder te verlengen en aan te passen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 19 januari 2021.

Vandaag heeft de Europese Commissie i de lidstaten een conceptvoorstel ter raadpleging toegezonden om het tijdelijke steunkader, dat oorspronkelijk op 19 maart 2020 is aangenomen om de economie te ondersteunen in de context van de uitbraak van het coronavirus, tot 31 december 2021 te verlengen en het toepassingsgebied ervan aan te passen.

Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager i, belast met het mededingingsbeleid: “Nu de tweede golf van de coronapandemie ons leven blijft beïnvloeden, hebben bedrijven in heel Europa nog hulp nodig om de crisis door te komen. Wij stellen dan ook voor het tijdelijke steunkader te verlengen tot 31 december 2021 en de steunbedragen voor ondernemingen in het kader van verschillende maatregelen te verhogen zodat doeltreffende steun beschikbaar blijft. Bij het nemen van het besluit over de te volgen weg zullen we rekening houden met de standpunten van alle lidstaten en de noodzaak om daadwerkelijke concurrentie op de eengemaakte markt te vrijwaren.

Gezien de hardnekkigheid en evolutie van de coronapandemie is de Commissie aan het bekijken of het nodig is het tijdelijke steunkader verder te verlengen en het toepassingsgebied ervan aan te passen aan de veranderende behoeften van ondernemingen, met behoud van waarborgen om daadwerkelijke concurrentie te vrijwaren. In het conceptvoorstel wordt rekening gehouden met de eerste feedback van de lidstaten op een enquête die de Commissie in december 2020 heeft gestart om hun mening te vragen over de toepassing van het tijdelijke steunkader.

Op basis daarvan heeft de Commissie de lidstaten een conceptvoorstel ter raadpleging toegezonden, dat onder meer in het volgende voorziet:

  • het verlengen van de bestaande bepalingen van het tijdelijke steunkader tot 31 december 2021. Doel is het voor de lidstaten mogelijk te maken bedrijven te blijven ondersteunen in de context van de huidige crisis en tegelijkertijd het gelijke speelveld te beschermen;
  • in het licht van het aanhouden van de crisis, het verhogen van de plafonds voor beperkte steunbedragen die op grond van het tijdelijke steunkader worden toegekend (momenteel tot 120 000 euro per onderneming die actief is in de visserij- en aquacultuursector, 100 000 euro per onderneming die actief is in de primaire landbouwproductie en 800 000 euro per onderneming die actief is in andere sectoren), en voor maatregelen die bijdragen tot de vaste kosten van ondernemingen die niet door hun inkomsten worden gedekt (momenteel tot 3 miljoen euro per bedrijf), rekening houdend met de aanhoudende economische onzekerheid en de behoeften van door de crisis getroffen ondernemingen; en
  • het voor de lidstaten mogelijk maken om ook in een later stadium de toegekende terugvorderbare instrumenten (inclusief leningen) van maximaal 800 000 euro per onderneming (120 000 euro per onderneming die actief is in de visserij- en aquacultuursector, en 100 000 euro per onderneming die actief is in de primaire landbouwproductie) om te zetten in rechtstreekse subsidies. Zo worden de lidstaten gestimuleerd om in de eerste plaats te kiezen voor terugvorderbare instrumenten als vorm van steun.

De lidstaten krijgen nu de gelegenheid opmerkingen te formuleren over het conceptvoorstel van de Commissie.

Chronologisch overzicht

Het tijdelijke steunkader is op 3 april 2020 een eerste maal gewijzigd. Daardoor kregen overheden meer mogelijkheden om steun te verlenen voor onderzoek naar, tests en de aanmaak van producten om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden, banen te beschermen en de economie verder te stutten. Op 8 mei 2020 heeft de Commissie een tweede wijziging goedgekeurd. Toen werd het toepassingsgebied van het tijdelijke steunkader uitgebreid naar maatregelen voor herkapitalisatie en achtergestelde schulden. Op 29 juni 2020 heeft de Commissie een derde wijziging goedgekeurd waarbij het toepassingsgebied van het tijdelijke steunkader werd uitgebreid om micro-, kleine en startende ondernemingen verder te ondersteunen en particuliere investeringen te stimuleren. Op 13 oktober 2020 heeft de Commissie het tijdelijke steunkader verlengd tot en met 30 juni 2021 (behalve voor herkapitalisatiemaatregelen, die tot en met 30 september 2021 kunnen worden toegekend) en maakte zij het voor de lidstaten mogelijk een deel van de ongedekte vaste kosten van door de crisis getroffen ondernemingen te dekken.