Avondklok

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Jongeren Appèl (CDJA) i, gepubliceerd op donderdag 21 januari 2021.

De invoering van een avondklok slaat voor velen in als een bom. Voor alleenstaanden en jongeren is dit na een lange periode van maatregelen een harde klap. Het CDJA-bestuur worstelt hier ook mee. Aan de ene kant willen we het coronabeleid nu niet in de wielen rijden, maar aan de andere kant voelen we ons als jongerenorganisatie aan onze stand verplicht om de belangen van de Nederlandse jongeren op een zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen.

Nu het ernaar uitziet dat de avondklok er gaat komen, drukken wij de beleidsmakers het volgende op het hart:

  • Besteed aandacht aan de problemen veroorzaakt worden door vereenzaming onder jongeren. De impact van de coronamaatregelen heeft nu al ernstige gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van grote groepen mensen. Dat blijft onderbelicht.
  • Een avondklok is alleen proportioneel als de bestaande regels voldoende worden gehandhaafd. Nu gaan veel mensen nog wel naar het werk en gaan mensen met klachten toch de deur uit. Je kunt lastig van een groep mensen die zich netjes aan de regels houdt vragen om ’s avonds binnen te blijven, wanneer anderen een loopje nemen met de regels.
  • Tot slot dringen we erop aan om alle kansen aan te grijpen om het vaccinatieproces te versnellen. Zoals een helpende hand vanuit private medische instellingen en ’s nachts vaccineren.