Commissie verwelkomt politiek akkoord over ESF+

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 29 januari 2021.

De Commissie is verheugd over het politiek akkoord tussen het Europees Parlement i en de EU-lidstaten in de Raad i over het voorstel van de Commissie voor een verordening betreffende het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+). Het ESF+ vormt een belangrijk financieel instrument om de Europese pijler van sociale rechten uit te voeren, de werkgelegenheid te bevorderen en een eerlijke en sociaal inclusieve samenleving tot stand te brengen. Het zal de lidstaten ook de broodnodige middelen verschaffen voor het herstel van onze samenlevingen en economieën na de coronacrisis.

Valdis Dombrovskis i, uitvoerend vicevoorzitter voor een economie die werkt voor de mensen: “Het ESF+ is ons belangrijkste financieringsinstrument om in mensen te investeren en een socialer en inclusiever Europa tot stand te brengen na de crisis. Het zal bijdragen tot gelijkere kansen, betere toegang tot de arbeidsmarkt, eerlijkere arbeidsomstandigheden en betere sociale bescherming. Het is gericht op armoedebestrijding en de ontwikkeling van de juiste vaardigheden voor de digitale en groene transitie, waarbij de nadruk zal liggen op de waarde en de behoeften van jongeren: onze volgende generatie.”

Nicolas Schmit i, commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten: “Het Europees Sociaal Fonds Plus investeert in mensen. Ik ben verheugd over het politiek akkoord dat is bereikt omdat het Fonds belangrijker is dan ooit. De crisis heeft vooral jongeren, kinderen en kwetsbare gemeenschappen in gevaar gebracht. We moeten onze energie stoppen in sociale inclusie. We moeten nieuwe banen creëren en zorgen voor een geschoolde en weerbare beroepsbevolking die klaar is voor de overgang naar een groene en digitale economie. Het ESF+ zal de lidstaten helpen een eerlijkere en inclusievere samenleving op te bouwen die armoede aanpakt en kansen schept voor iedereen.”

Het ESF+ heeft een totale begroting van 88 miljard euro (in prijzen van 2018). Het zal investeren in mensen, banen creëren en beschermen, sociale inclusie bevorderen, armoede bestrijden en de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor de digitale en groene transitie. Zoals de Commissie heeft voorgesteld, zal steun uit het ESF+ ook meer moeten worden geïnvesteerd in jongeren en in de aanpak van kinderarmoede.

In het kader van het politiek akkoord zal het ESF+:

  • investeren in jongeren, die bijzonder hard zijn getroffen door de sociaal-economische crisis na de uitbraak van het coronavirus. De lidstaten waar het percentage jongeren die geen werk hebben en ook geen onderwijs of opleiding volgen (de zogenaamde “NEET's”, tussen 15 en 29 jaar oud) boven het EU-gemiddelde ligt, moeten ten minste 12,5 % van hun ESF+-middelen gebruiken om deze jongeren te helpen een kwalificatie te behalen of een goede baan te vinden. Alle andere lidstaten moeten een voldoende groot bedrag van hun ESF+-middelen toewijzen aan gerichte ondersteuning van de werkgelegenheid voor jongeren. De Commissie dringt er bij de lidstaten op aan gebruik te maken van deze en andere bestaande financieringsmogelijkheden om meer te investeren in maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid van jongeren.
  • steun verlenen aan de meest kwetsbaren die hun baan hebben verloren en van wie het inkomen is gedaald: De lidstaten moeten ten minste 25 % van hun ESF+-middelen gebruiken om sociale inclusie te bevorderen.
  • voedselhulp en fundamentele materiële bijstand verlenen aan de meest behoeftigen, door het huidige Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) in het ESF+ op te nemen. Alle lidstaten zullen minstens 3 % van hun ESF+-middelen daarvoor gebruiken.
  • investeren in kinderen die onder de gevolgen van de crisis lijden. De lidstaten waar meer kinderen dan gemiddeld in armoede leven, moeten ten minste 5 % van hun ESF+-middelen gebruiken om dit probleem aan te pakken. Alle andere lidstaten moeten een voldoende groot bedrag van hun ESF+-middelen toewijzen aan gerichte acties om kinderarmoede te bestrijden. De Commissie dringt er bij de lidstaten op aan gebruik te maken van deze en andere bestaande financieringsmogelijkheden om meer te investeren in de strijd tegen kinderarmoede.
  • sociale innovatie rechtstreeks ondersteunen via het nieuwe onderdeel werkgelegenheid en sociale innovatie van het ESF+ met een specifiek budget van 676 miljoen euro.

Volgende stappen

Nu een politiek akkoord is bereikt, moeten het Europees Parlement en de Raad de ESF+-verordening formeel goedkeuren voor ze volgend jaar in werking treedt.

Daarna zullen de langetermijnbegroting van de EU en het initiatief NextGenerationEU (het tijdelijke instrument dat is ontworpen om het herstel in Europa te bevorderen) samen het grootste stimuleringspakket vormen dat ooit via de EU-begroting is gefinancierd. In het totaal gaat het om 1,8 biljoen euro (in prijzen van 2018) voor de heropbouw van Europa na COVID-19. Dat Europa zal groener, digitaler en veerkrachtiger zijn.

De laatste stap voor de goedkeuring van de volgende langetermijnbegroting van de EU is gezet op 17 december 2020. De Europese Commissie is vanaf 1 januari 2021 begonnen met de toewijzing van de middelen in het kader van de nieuwe langetermijnbegroting van de EU.

Voor NextGenerationEU operationeel wordt en de Commissie in dat kader leningen kan aangaan, moeten alle lidstaten het eigenmiddelenbesluit nog overeenkomstig hun eigen grondwettelijke vereisten ratificeren.

Achtergrond

Het ESF+ vormt het belangrijkste instrument van de EU om in mensen te investeren. Het is erop gericht een socialer en inclusiever Europa tot stand te brengen. Het zal de lidstaten helpen de door de coronapandemie veroorzaakte crisis aan te pakken en te zorgen voor hoge werkgelegenheidsniveaus, een eerlijke sociale bescherming en een geschoolde en veerkrachtige beroepsbevolking die klaar is voor de overgang naar een groene en digitale economie.

Het ESF+ financiert ook de uitvoering van de beginselen van de Europese pijler van sociale rechten door middel van acties op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs & vaardigheden en sociale inclusie.

Meer informatie

Webpagina van het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+)

Factsheet over het ESF+

Europese pijler van sociale rechten

Herstelplan

Langetermijnbegroting van de EU 2021-2027 & NextGenerationEU (EN)