Toine Manders (CDA): versnel Europese toelating geneesmiddelen

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op donderdag 11 februari 2021.

Toine Manders (CDA) wil dat de Europese Commissie nog dit jaar met voorstellen komt om nieuwe geneesmiddelen sneller toe te kunnen laten op de Europese markt. “Het duurt nu gemiddeld 8 maanden langer in Europa dan in de VS voordat een nieuw geneesmiddel tegen kanker op de markt komt. Dat moet sneller, het gaat om gezondheid en mensenlevens”, aldus Manders.

De Europese Commissie liet in reactie op vragen van Manders weten dat een groep deskundigen hier al sinds 2014 aan werkt. De reactie van Manders hierop is duidelijk: “Al jarenlang werkt men hieraan en uit een recente studie blijkt dat het verschil met de VS nog steeds enorm is. Het is nu tijd om het werk van deze deskundigengroep om te zetten in concrete voorstellen”. Manders vervolgt: “We zien in deze coronatijd dat het EMA wel degelijk snel en grondig kan werken als er nood aan de man is. Het zou daarom ook voor medicijnen voor patiënten met zeldzame, maar levensbedreigende ziektes sneller moeten kunnen. Deze groep mensen heeft tenslotte niet de luxe van tijd."

De Commissie heeft al een aantal stappen richting een betere samenwerking en coördinatie op het gebied van gezondheid gezet. Zo liggen er voorstellen op tafel om het EMA en het ECDC te versterken (het 'health union' pakket) en een biomedisch agentschap op te richten. Manders: "Ik ben blij dat de Commissie de EMA verder wil versterken. Maar als we met oplossingen willen komen, moeten we wel weten waar de knelpunten zitten”. Manders wil daarom van de Europese Commissie ook antwoord op zijn vraag of het personeelstekort bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een rol speelt: “in de antwoorden gaan ze hier niet op in, daar laat ik het niet bij zitten.

--

De vragen van Toine Manders aan de Europese Commissie vindt u hier , het antwoord van de Commissie hier.