Goede doorstroming van goederen op Europese Markt

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op woensdag 17 februari 2021.

Tijdens de coronacrisis hebben meerdere landen in Europa besloten hun grenzen te sluiten. Tot op de dag van vandaag leidt dat tot ernstige verstoringen van de goederenstroom op de Europese markt. Vrachtwagens gevuld met essentiële producten lopen nu vertraging op.

Dat wil ik zo snel mogelijk oplossen en daarom heb ik vragen gesteld aan de Europese Commissie. Deze bizar lange files zorgen ervoor dat essentiële goederen, zoals bevoorrading van de supermarkten en medicijnen voor ziekenhuizen niet op tijd geleverd worden.

Deze bizar lange files zorgen ervoor dat essentiële goederen, zoals bevoorrading van de supermarkten en medicijnen voor ziekenhuizen niet op tijd geleverd worden.

De Europese Commissie besloot tot het invoeren van zogenaamde ‘Green Lanes’ om ervoor te zorgen dat de grensovergangen open zijn voor alle vrachtvoertuigen, waarbij eventuele controles of gezondheidschecks niet meer dan 15 minuten mogen duren. De lidstaten hebben toegezegd deze Green Lanes in te voeren.

Nu eisen recent verschillende Europese landen echter van vrachtwagenchauffeurs dat zij negatieve COVID19-tests, waaronder PCR-tests, voorleggen om hun land binnen te komen, wanneer zij uit een hoog risicogebied komen. Deze besluiten leiden tot enorme files aan de grensovergangen, met name bij de Brennerpas.

Het is absurd dat vrachtwagenchauffeurs aan Europese grenzen een negatieve coronatest moeten voorleggen terwijl ze dagenlang alleen in hun cabine zitten.

Het is absurd dat vrachtwagenchauffeurs aan Europese grenzen een negatieve coronatest moeten voorleggen terwijl ze dagenlang alleen in hun cabine zitten. Ik heb schriftelijke vragen gesteld aan de Commissie en roep ze op om deze precaire situatie zo snel mogelijk op te lossen.

Mijn vragen aan de Europese Commissie:

  • Wat doet de Commissie om belemmeringen van het vrije verkeer van goederen te voorkomen?
  • Zal de Commissie ervoor zorgen dat de Green Lanes op Europees niveau fatsoenlijk worden uitgevoerd?
  • Zullen maatregelen zoals de COVID-testvereisten voor beroepschauffeurs gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van producten op de Europese markt?