Informele videoconferentie van de ministers van Handel, 2 maart 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 2 maart 2021, 15:30.

Voornaamste resultaten

De ministers hebben een eerste gedachte­wisseling gehouden over de mededeling van de Commissie over de evaluatie van het handelsbeleid. Het Portugese voorzitterschap wil nog tijdens zijn termijn Raadsconclusies laten aannemen.

Evaluatie van het handelsbeleid

De EU-ministers van Handel hielden een informele videoconferentie over de evaluatie van het handelsbeleid, die de Commissie op 18 februari als mededeling had gepresenteerd om op middellange termijn richting te geven aan het handelsbeleid van de EU.

De ministers waren tevreden over de mededeling. Die komt volgens hen op een goed moment, met het economisch herstel in het vooruitzicht. Ook positief vinden ze dat de evaluatie aandacht heeft voor de lessen die uit de pandemie zijn getrokken, en voor het evenwicht tussen openheid, duurzaamheid en assertiviteit van het EU-handelsbeleid. Ze beschouwen de mededeling als een goede basis om op verder te werken.

Augusto Santos Silva, minister van Buitenlandse Zaken

De evaluatie van het EU-handelsbeleid, zoals voorgesteld door de Commissie, is een goed begin om de strategische autonomie van de Unie te verbeteren en tegelijkertijd open te blijven staan voor de wereld. Een nieuw beleid zal een sleutelrol spelen in de groene en de digitale transitie van onze economieën. Het zal de handel immers duurzamer maken en zo bijdragen tot een sneller en consistenter herstel, met bijzondere aandacht voor kmo's. Wij rekenen erop dat alle lidstaten kiezen voor een evenwichtige aanpak die ervoor zorgt dat handel een belangrijke bijdrage levert aan groei, banen en concurrentie­vermogen.

Augusto Santos Silva, minister van Buitenlandse Zaken

Dit eerste debat tussen de EU-ministers zal het Portugese voorzitterschap helpen bij het opstellen van Raads­conclusies, die dan vóór eind juni kunnen worden aangenomen.

Met haar mededeling stippelt de Commissie de koers uit voor een open, duurzaam en assertief EU-handelsbeleid.

Het concept "open strategische autonomie" staat centraal in de tekst. Volgens de Commissie zijn er 3 pijlers:

de bereidheid van de EU om bij te dragen tot het economisch herstel via steun voor de groene en de digitale transitie

hernieuwde aandacht voor het versterken van multilateralisme en rechtvaardige en duurzame regels voor de wereldhandel

een assertievere houding bij het verdedigen van de belangen en waarden van de EU, het beschermen van de EU-economie tegen oneerlijke handelspraktijken en het waarborgen van een gelijk speelveld

De kern­doelstellingen in de mededeling zijn: het ondersteunen van het herstel en de transformatie van de EU-economie volgens de groene en digitale doel­stellingen, het vormgeven van mondiale regels voor een duurzamere en eerlijkere globalisering, en de EU beter in staat stellen om haar belangen na te streven en rechten af te dwingen, zo nodig ook op autonome wijze.

Om dit alles te verwezenlijken, is nauwere samenwerking met de mondiale partners van de EU nodig, te beginnen met de Verenigde Staten.

In de mededeling wordt bevestigd dat de economische betrekkingen met China weer in evenwicht moeten worden gebracht. Ook wordt voorgesteld de partner­schappen van de EU met buurlanden, uitbreidings­landen en Afrika te versterken. Daarnaast moeten de partner­schappen met de belangrijkste groeiregio's in Azië-Stille Oceaan en Latijns-Amerika worden geconsolideerd.

Mededeling over de evaluatie van het handelsbeleid (Europese Commissie, 18 februari 2021)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-TRADE-020321

Videoconferentie

2 maart 2021

10:00

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN