Titus Brandsma en het echte wonder

Met dank overgenomen van W.P.H.J. (René) Peters i, gepubliceerd op zondag 21 maart 2021.

Maak een mens wijs dat een ander iets af wil pakken en hij zal je volgen. Het zal wel te maken hebben met ons reptielenbrein. Als we gewaarschuwd worden dat iemand aan onze spullen (of vrijheid vrouwen en kinderen) wil komen dan letten we wel op. Onze verre voorouders zouden het anders niet hebben overleefd. Het is niet nodig een gevaar fysiek te kunnen aanwijzen. Het gebruik van algemene termen is genoeg. ‘De eeuwige Jood’, ‘de gelukszoekers’, ‘de elite’, ‘de witte man’, enzovoort. Het feit dat niemand dergelijk geboefte echt kan betrappen, is een bewijs van hun doortraptheid. Ze doen het heimelijk en buiten het zicht van de camera. Alleen de mensen die hun ogen goed open houden en zich verdiepen in de materie kunnen het zien. Die zijn ‘woke’. Sterker nog, die zien niets anders meer.

Het is een eenvoudige truc die iedere zakkenroller en goochelaar kent. Mensen die zich focussen op één punt, kun je dingen laten zien die er niet zijn en letterlijk de bretels van de broek stelen zonder dat ze iets merken. En hoe sterker het beeld waarop de goochelaar je laat focussen hoe beter. “Ze zitten achter onze vrouwen aan”, “ze pakken onze vrijheid af”, “ze beroven je van je pensioen”, enz. Dat hordes complotdenkers schijnbaar geloven dat ‘de elite’ bestaat uit satanisten die kinderbloed drinken om jong te blijven, is misschien toch iets minder gek dan het op het eerste gezicht wel lijkt. Mensen geloven blijkbaar graag in negatieve waanbeelden die geboren zijn uit angst.

Vorige week lazen we in de krant dat de zalige pater Titus Brandsma (als de voortekenen ons niet bedriegen) binnen afzienbare tijd heilig zal worden verklaard. Prachtig nieuws natuurlijk. En wat mij betreft ook heel goed getimed. In een tijd dat het er echt toe deed, zette hij tegenover waanbeelden geboren uit angst zijn idealen die geboren zijn uit liefde. Er is maar een middel tegen onverdraagzaamheid en gegoochel. Hardnekkig een boodschap van waarheid en liefde blijven uitdragen. Voor iedere Ossenaar is het duidelijk dat juist Titus Brandsma zich daar hard voor heeft gemaakt. Als oprichter van school, bibliotheek en als voorvechter voor de journalistiek die zich niet door de Duitse bezetter mocht laten koeieneren.

Zijn onverzettelijkheid heeft hij uiteindelijk met de dood moeten bekopen. Maar hij is gestorven als een graankorrel. Het schijnt dat zijn officiële heiligverklaring afhangt van de onverklaarbare genezing van een pater uit Palm Beach Florida. Maar voor mij is het echte wonder dat onverzettelijk vasthouden aan idealen uiteindelijk zijn vruchten af zal werpen. Dat waanbeelden die geboren zijn uit angst niet zullen standhouden. En dat de boodschap van liefde en licht uiteindelijk ook tot ons reptielenbrein door kan dringen.