Introductory remarks by President Charles Michel at the videoconference of EU leaders with US President Biden

Met dank overgenomen van Europese Raad i, gepubliceerd op donderdag 25 maart 2021.

Goedemiddag, president Biden. Bedankt dat u onze uitnodiging heeft aanvaard. We zijn erg verheugd u vandaag te mogen verwelkomen. Het is niet gebruikelijk dat er buitenlandse gasten deelnemen aan een gewone bijeenkomst van de Europese Raad i. De laatste keer was 11 jaar geleden. Toen mochten we uw goede vriend, Barack Obama i, verwelkomen.

Misschien is het voor Washington niet altijd duidelijk wat de Europese Raad precies doet. Zoals u weet, is de Europese Raad de bijeenkomst van de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de EU. Elk van hen legt verantwoording af aan de eigen bevolking en het eigen parlement. Deze groep is de strategische hub van onze Unie. Wij bepalen de koers van ons Europees project.

Mijnheer de president, u kent de uitdagingen van een tweepartijenstelsel maar al te goed. Stel u dat even voor met 27 partijen! Want zoveel lidstaten telt onze Unie.

Wat voor ons, in de Europese Raad, echter van tel is, is dat we dag in dag uit werken aan onze eenheid. Bij consensus. Hier hebben we beslist dat we in 2050 het eerste klimaatneutrale continent zullen zijn. Hier zijn we een historisch corona-herstelplan van € 1,8 biljoen overeengekomen. En dat bovenop onze nationale stimuleringsplannen.

Hier wordt bijvoorbeeld ook het EU-beleid ten aanzien van China, Rusland en Turkije bepaald. Na de Amerikaanse verkiezingen hebben we ook gesproken over wat uw presidentschap zou gaan betekenen voor onze trans-Atlantische betrekkingen. Ons oordeel is eensluidend. Dit is een historische kans om onze samenwerking nieuw leven in te blazen. En om onze historische banden aan te halen.

We hebben al veel over u gesproken, sinds u verkozen bent. We zijn dan ook erg verheugd om rechtstreeks mét u te spreken. Amerika is terug. En daar zijn we blij om!

COVID-19 is momenteel onze topprioriteit. Niemand is veilig zolang niet iedereen veilig is. We moeten het virus met vereende krachten verslaan.

Onder meer door nauw samen te werken inzake vaccins. We moeten de productie en levering opvoeren, en zorgen voor open toeleveringsketens. We zullen de grootste producenten van vaccins worden: om onze mensen, en mensen over de hele wereld te beschermen. Door het voortouw te nemen - via de Covax-faciliteit - moeten we ervoor zorgen dat de vaccins alle landen bereiken.

We hebben alle instrumenten daartoe: de wetenschap, de bekwaamheid, de middelen, en de collectieve wil. Samen, schouder aan schouder, kunnen we laten zien dat democratieën de beste bescherming bieden voor burgers, waardigheid bevorderen en welvaart genereren.

De schok die de pandemie heeft veroorzaakt, moet ons wakker schudden. En we moeten zorgen voor een betere en slimmere wederopbouw. De Europese Unie heeft daarom gekozen voor een dubbele transformatie: de Green Deal i en de Digitale Agenda i. We waren de eersten die besloten voor klimaatneutraliteit te gaan tegen 2050. Anderen zijn ons gevolgd. Uw beslissing om weer aan te sluiten bij de Overeenkomst van Parijs is fantastisch nieuws. Het klinkt ons als muziek in de oren. Van onze kant steunen we de "Earth Day"-top die u volgende maand bijeenroept.

Ook wat digitale aangelegenheden betreft, willen we het goede voorbeeld geven. We willen voorkomen dat we onze gegevensbronnen misbruiken zoals we dat met onze natuurlijke hulpbronnen hebben gedaan. We zijn ervan overtuigd dat mensen de overexploitatie van hun persoonlijke gegevens niet zullen dulden. Niet door bedrijven die uit zijn op winst, noch door overheden die hun burgers willen controleren. Dit is niet duurzaam voor het bedrijfsleven, noch voor de democratie.

We hebben een slim kader nodig, waarin onze digitale hulpbronnen worden ingezet voor innovatie en economische ontwikkeling. We moeten ook het "klimaat" van onze democratieën en individuele vrijheden beschermen. Dit is een complexe, maar boeiende uitdaging. Laten we samen een kader scheppen voor deze digitale democratische norm.

Na de gruwel van WO II hebben we samen gewerkt aan een op regels gebaseerde internationale orde. We hebben de Verenigde Naties i en andere internationale instellingen opgericht.

Decennialang stond daar de Sovjet-Unie tegenover. Die legde haar eigen regels op en trad hardhandig op tegen wie zich verzette. Toen het Sovjetimperium ten val kwam, geloofden we in het zogenoemde "einde van de geschiedenis" ... de eindoverwinning van de democratie. De democratie breidde zich inderdaad uit. De vrije markt groeide. En meer landen kozen voor het multilaterale systeem.

Maar nu, 30 jaar later, beseffen we dat de liberale democratie het pleit niet helemaal heeft gewonnen. Er zijn autoritaire tendensen in de nieuwe modellen geslopen. De regels werden met nieuwe instrumenten (desinformatie, cyber- en hybride dreigingen) misbruikt of omgebogen, om democratieën van binnenuit én van buitenaf aan te vallen. Deze nieuwe regimes vormen een bedreiging voor de democratie, de mensenrechten en de op regels gebaseerde orde. En die is minstens even groot als de dreiging die uitging van de regimes tijdens de Koude Oorlog.

Daarom blijft de NAVO de hoeksteen van onze collectieve vrede en veiligheid. Wij Europeanen zijn vastbesloten om daar ons deel aan bij te dragen. Het is, meer dan ooit, aan Amerika en Europa om, samen met onze gelijkgestemde partners, het democratische model en de vrijemarkteconomie te bevorderen.

Wat we vandaag samen ondernemen zal bepalen in welke wereld onze kinderen en kleinkinderen morgen zullen leven. We waren dan ook verheugd om gisteren minister Blinken te verwelkomen en samen te spreken over geopolitieke onderwerpen zoals China, Rusland, Iran, de Hoorn van Afrika, de Westelijke Balkan en het Oostelijk Partnerschap.

Laten we samen werken aan een eerlijkere, groenere en democratischere wereld. Verankerd in onze gemeenschappelijke geschiedenis. De EU is een vredesproject. Dat we vandaag in vrede, vrijheid en welvaart leven, hebben we te danken aan de talloze Amerikanen die 76 jaar geleden op onze kusten landden. Zij vochten voor onze vrijheid, voor gerechtigheid en democratie. Velen sneuvelden, in naam van de vrijheid. De herinnering aan de Slag om de Ardennen, in mijn thuisland, leeft nog voort in vele families. Dit zal ons voor altijd verbinden.

Laten we voortbouwen op deze vriendschap - om een nieuwe trans-Atlantische mentaliteit te creëren. Een sterke basis voor onze hernieuwde samenwerking. Nogmaals bedankt dat u bij ons was vanavond. Bedankt ook voor uw inzichten over onze toekomstige samenwerking.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"