Conferentie "Supporting the future of Syria and the region" in Brussel, 29-30 maart 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 30 maart 2021, 21:00.

Voornaamste resultaten

De Europese Unie en de Verenigde Naties organiseerden op 29 en 30 maart 2021 in Brussel samen de vijfde conferentie "Supporting the future of Syria and the region". De conferentie vond virtueel plaats.

Meer dan 80 landen, internationale organisaties, de EU en VN‑agentschappen namen deel aan de internationale conferentie en het ministeriële deel op hoog niveau van dinsdag 30 maart.

Josep Borrell Fontelles, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid / vicevoorzitter van de Europese Commissie

Het zijn de Syriërs zelf, geen facties of externe machten, die moeten beslissen over de toekomst van Syrië. Het is ook aan de Syriërs om vorm te geven aan de door Syrië geleide onderhandelingen die plaatsvinden onder VN-toezicht. Intussen blijven wij alles in het werk stellen om te voorzien in de groeiende noden van de Syrische bevolking en de buurlanden, die 5,6 miljoen vluchtelingen opvangen.

Josep Borrell Fontelles, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid / vicevoorzitter van de Europese Commissie

De conferentie slaagde erin hulp te mobiliseren voor Syriërs in zowel eigen land als in de buurlanden en voor de gastgemeen­schappen. Zo werd er voor 2021 en daarna meer dan € 5,3 miljard toegezegd. De afgelopen 10 jaar zijn de Europese Unie en de lidstaten de grootste verstrekker van steun aan Syrië geweest - goed voor bijna € 25 miljard sinds het begin van de crisis.

Mark Lowcock, onder-secretaris-generaal van de VN voor humanitaire zaken en noodhulpcoördinator

Steeds meer mensen zijn op humanitaire hulp aangewezen en ook de omvang en de ernst van het probleem zijn groter dan ooit. Daarom hebben we het grootste responsplan ooit, dat werd samengesteld door de VN en de organisaties waarmee we samenwerken.

Mark Lowcock, onder-secretaris-generaal van de VN voor humanitaire zaken en noodhulpcoördinator

Crisis in Syrië: Donoren mobiliseren op 5e Brusselse conferentie voor 2021 en daarna 5,3 miljard euro

Vijfde Brusselse conferentie - Supporting the future of Syria and the region

Verklaring van de medevoorzitters

De vijfde conferentie in Brussel bood de gelegenheid om de situatie in Syrië samen met alle actoren grondig te bespreken, de inspanningen van de VN voor een brede politieke oplossing voor het Syrische conflict verder te steunen, financiële steun vrij te maken voor Syrië en de buur­landen die Syrische vluchtelingen opvangen, en onze dialoog met het maat­schappelijk midden­veld voort te zetten en te verdiepen.

De conferentie wees ook op het belang van de solidariteit die gast­landen en -gemeen­schappen in Libanon, Jordanië en Turkije, alsook andere gastlanden in de regio zoals Egypte en Irak, aan de dag leggen. De uitdagingen waarmee zij op de middel­lange en lange termijn worden geconfronteerd, werden voor het voetlicht gebracht.

Informatie over de zitting

Zitting nr. SYRIACONF032021

29-30 maart 2021