Het gaat flink mis in Den Haag

Met dank overgenomen van L.M.C. (Lilian) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 22 april 2021, column.

Eerlijke politiek begint bij eerlijke politici. En daar gaat het in Den Haag flink mis. Nu blijkt dat het kabinet informatie over het toeslagenschandaal doelbewust achterhield.Het kabinet heeft er zelfs meermaals over vergaderd hoe ze de Tweede Kamer gevoelige informatie kon onthouden. Dat is schandalig. Voor de democratie, maar vooral ook voor de getroffen ouders van het toeslagenschandaal die vaak nog steeds in de ellende zitten. Duizenden gezinnen zijn onterecht beschuldigd van fraude en hun levens zijn kapot gemaakt. En de Haagse politici wisten ervan, maar probeerden dit in de doofpot te stoppen.

Ze wisten dat dit de meest kwetsbare mensen betrof: werkende mensen met lage inkomens die de toeslagen keihard nodig hebben. Ze wisten dat de Belastingdienst fout zat, dat mensen onterecht werden aangepakt. Ze wisten dat de Tweede Kamer, met onze Renske en Pieter Omtzigt voorop, onjuist en onvolledig is geïnformeerd na de terechte vragen die zij stelden. Ze wisten dat ze fout zaten: allemaal. De ministers van de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie.

Nu blijkt dat het kabinet informatie over het toeslagenschandaal doelbewust achterhield.

Dit mag en kan niet zonder gevolgen blijven. De SP wil eerlijke politiek. Daarom heeft de SP duidelijk gemaakt: wij gaan niet in een kabinet met een liegende minister-president. Het niet vertellen van de waarheid is bij Rutte een patroon geworden. Het wordt de hoogste tijd dat andere partijen deze duidelijkheid ook geven. Want intussen staat onze zorg onder druk, is een betaalbaar huis nauwelijks meer te vinden en maken veel mensen zich zorgen om hun inkomen. Het wordt tijd dat we deze problemen gaan oplossen. Maar dat gaat niet lukken met de mensen die ze veroorzaakt hebben.

Onze strijd gaat door. Natuurlijk voor compensatie voor de getroffen gezinnen, maar ook voor eerlijke politiek. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Ben je al lid van de SP? Ik hoop dat je dat wilt worden. Het eerste kwartaal is gratis en daarna kost het vijf euro per kwartaal. Met hoe meer we zijn, hoe sterker we staan.

WORD LID