Dit is de schande van ons land

Met dank overgenomen van L.M.C. (Lilian) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 23 april 2021, column.

Een op de vier kinderen in Rotterdam moet zonder ontbijt naar school. Thuis is er geen geld voor. Landelijk groeit een op de negen kinderen in deze armoede op. Laat het eens op je inwerken. Geen geld voor ontbijt, sport of een cadeautje. En dat in een rijk land als Nederland.

Op de Laurens-Cupertinoschool in Rotterdam hebben ze gelukkig Johan ‘de Boterhammenman’. Johan zorgt elke dag voor verse boterhammen voor de kinderen die dat thuis niet krijgen. Het was geweldig Johan op school te ontmoeten en hem onze gouden roeispaan te mogen uitreiken. Hij roeit tegen de stroom in, maar is daarmee een voorbeeld voor velen!

Tijdens de verkiezingscampagne is me regelmatig gevraagd wat ik als eerste zou willen veranderen in Nederland. Dat is dus dit. Een eind maken aan de armoede onder kinderen. Hoe hartverwarmend het initiatief van Johan ook is, het zou niet nodig moeten zijn. Veel van de ouders die geen geld hebben voor ontbijt voor hun kinderen, hebben namelijk wel een baan. Maar liefst een half miljoen mensen in Nederland moet rondkomen van het minimumloon. Zij werken, maar verdienen daarmee te weinig om van te kunnen leven. Die lonen moeten omhoog. En we moeten zorgen dat de lasten, zoals de huur en zorgkosten, omlaag gaan. En dat kan! In Nederland bezit de rijkste 10% maar liefst twee derde van ons totale vermogen. Dat betekent dus dat 90% van Nederland het moet doen met de rest. We moeten de rijkdom eerlijker verdelen. En daarmee een eind maken aan de armoede onder kinderen.

Wil je meer weten over het initiatief van Johan of steunen? Dat kan op de website van ‘Niet graag een lege maag’.