Raad Buitenlandse Zaken (Defensie), 6 mei 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 6 mei 2021, 20:30.

Voornaamste resultaten

Actuele kwesties

Hoge vertegenwoordiger Josep Borrell heeft de ministers van Defensie ingelicht over actuele kwesties, waaronder recente ontwikkelingen en geplande evenementen.

De Raad werd ook geïnformeerd over de recente reis van de hoge vertegenwoordiger naar de Sahel, waar hij Mauritanië, Mali en Tsjaad bezocht. De ministers benadrukten dat stabiliteit in de regio cruciaal blijft voor de veiligheid van Europa.

De ministers bespraken vervolgens de recente militaire opbouw van Rusland in de illegaal geannexeerde Krim en aan de Oekraïense grens. Zij bevestigden het EU-standpunt dat Rusland de spanningen moet de-escaleren en dat de volledige uitvoering van de akkoorden van Minsk essentieel is voor een duurzame politieke oplossing.

Borrell gaf informatie over het antwoord van de EU op het verzoek om hulp van Mozambique voor de veiligheidscrisis en de terroristische dreiging in Cabo Delgado.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheids­beleid

Wij overwegen een EU-opleidingsmissie. Er moeten nog enkele stappen worden gezet, maar ik hoop dat ze zo spoedig mogelijk van start kan gaan. Ik heb duidelijke instructies gegeven om de voorbereidingen te bespoedigen, want wij moeten dringend ingaan op dit verzoek van Mozambique.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheids­beleid

Strategisch kompas

De Raad besprak het strategisch kompas, met bijzondere aandacht voor crisisbeheersing.

Uit een debat in november 2020 over de dreigings­analyse was gebleken dat de EU voorbereid moet zijn op toekomstige uitdagingen en crises. De Raad boog zich daarom over een concreet pakket ideeën en voorstellen voor het aanpakken van risico's.

"De Europese Unie moet efficiënter zijn en sneller besluiten nemen. Wij hebben besproken hoe wij onze missies en operaties sneller van start kunnen doen gaan en met welke extra stimulansen wij meer personeel en middelen voor GVDB-missies en -operaties kunnen krijgen.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheids­beleid

Uit het debat op basis van het voorstel van Borrell bleek dat er meer flexibiliteit nodig is om de civiele en militaire missies van de EU beter op elke afzonderlijke crisis af te stemmen. Zo moet er beter worden gecoördineerd en samengewerkt met andere militaire operaties in ad-hoc-coalities van lidstaten of andere partners.

De EU moet ook volledig uitgerust en voorbereid personeel hebben om snel te kunnen reageren op crises. In dit verband werd gesproken over een eerste-interventie­macht, die in een acute crisis als eerste in actie zou kunnen komen.

Het strategisch kompas moet in maart 2022 door de Raad worden aangenomen.

Vragen en antwoorden: Crisisbeheersing - achtergrond voor het strategisch kompas - Europese Dienst voor extern optreden

PESCO

De Raad heeft Canada, Noorwegen en de VS groen licht gegeven om deel te nemen aan het PESCO-project militaire mobiliteit. De coördinator van dit project (Nederland) kan de 3 landen nu uitnodigen.

Canada, Noorwegen en de VS zijn de eerste derde landen die uitgenodigd worden om aan een PESCO-project deel te nemen.

PESCO: Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten worden uitgenodigd om deel te nemen aan het project militaire mobiliteit (pers­mededeling, 6 mei 2021)

NAVO

Tijdens een informele werklunch wisselden de ministers van gedachten met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg over operationele inzet in gebieden van gemeenschappelijk belang, van de Middellandse Zee tot Afghanistan.

Bestuur van het Europees Defensie­agentschap

Het bestuur van het Europees Defensie­agentschap bezag in de marge van de Raadszitting de stand van de gecoördineerde jaarlijkse evaluatie inzake defensie (CARD). Daarbij ging bijzondere aandacht naar mogelijkheden tot samenwerking rond vermogens­ontwikkeling, onderzoek en technologie.

Resultaat van de vergadering van het EDA-bestuur, 6 mei 2021

Bestuur van het Satellietcentrum van de Europese Unie

De hoge vertegenwoordiger zat voor het eerst de vergadering op ministerieel niveau voor van het bestuur van het EU-Satelliet­centrum (SatCen). Daarin werd de rol van het SatCen in en buiten het GBVB besproken, met de nadruk op zijn toekomstige taken en functies, en een passend ambitieniveau.

Resultaat van de vergadering van het SatCen-bestuur, 6 mei 2021

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3791

Brussel

6 mei 2021

10:00

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Tussen 23 maart en 6 mei 2021 via de schriftelijke procedure goedgekeurde punten