Verordening 2021/819 - Europees Instituut voor innovatie en technologie (herschikking)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 28 mei 2021 gepubliceerd en is op 1 januari 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2021/819 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2021 betreffende het Europees Instituut voor innovatie en technologie (herschikking)

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2021/819 of the European Parliament and of the Council of 20 May 2021 on the European Institute of Innovation and Technology (recast)
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2021/819
Origineel voorstel COM(2019)331 NLEN
Celex-nummer i 32021R0819

3.

Key dates

Document 20-05-2021; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 28-05-2021; PB L 189 p. 61-90
Ondertekening 20-05-2021
Inwerkingtreding 01-01-2021; Toepassing Gedeeltelijke toepassing zie art 28
28-05-2021; in werking datum publicatie zie art 28
Deadline 31-12-2026; Heroverweging zie art 26
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

28.5.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 189/61

 

VERORDENING (EU) 2021/819 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 20 mei 2021

betreffende het Europees Instituut voor innovatie en technologie

(herschikking)

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 173, lid 3,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Na raadpleging van het Comité van de Regio’s,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 294/2008 van het Europees Parlement en de Raad (3) is ingrijpend gewijzigd (4). Aangezien nieuwe wijzigingen nodig zijn, dient ter wille van de duidelijkheid tot herschikking van die verordening te worden overgegaan.

 

(2)

De periodieke onafhankelijke evaluaties van het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) en de ervaring met de toepassing van Verordening (EG) nr. 294/2008 laten zien dat ingrijpende wijzigingen nodig zijn om het EIT-model en de onderliggende processen daarvan verder te verbeteren. Bovendien zijn bij de tussentijdse evaluatie en de ex-ante-effectbeoordeling van het EIT een aantal verbeteringsgebieden vastgesteld, waaronder het financieringsmodel van de kennis- en innovatiegemeenschappen (KIG’s), de integratie van de KIG’s in lokale innovatie-ecosystemen, de openheid en transparantie van de KIG’s en de monitoring door het EIT. Deze verordening biedt tevens de gelegenheid om die aspecten aan de orde te stellen.

 

(3)

De verantwoordelijkheid voor een goed klimaat voor de industriële sector, het concurrentievermogen en innovatie ligt primair bij de lidstaten. Gezien de aard en de omvang van de uitdagingen inzake innovatie, zijn echter ook gezamenlijke maatregelen op het niveau van de Unie vereist.

 

(4)

Het EIT wordt opgericht om voor een goede onderlinge aansluiting tussen de drie zijden van de kennisdriehoek — innovatie, onderzoek en hoger onderwijs — in de hele Unie te zorgen en zo het bestaande beleid en de bestaande initiatieven van de Unie en de lidstaten aan te vullen.

 

(5)

Het EIT moet bijdragen aan de versterking van de innovatiecapaciteit van de Unie en de lidstaten om het hoofd te bieden aan de belangrijke uitdagingen waarvoor de samenleving zich geplaatst ziet, en moet daarbij tevens bijdragen aan duurzame economische groei en concurrentievermogen in de Unie.

 

(6)

Het EIT moet erop gericht zijn om, via de KIG’s, op een open en transparante manier innovatie-ecosystemen in de hele Unie te versterken. Om die doelstelling te bereiken, moet het EIT netwerken, integratie en samenwerkingsverbanden faciliteren en versterken, en synergieën tussen innovatiegemeenschappen in heel Europa bevorderen. Het EIT heeft tevens tot doel de strategische prioriteiten van de Unie te verwezenlijken en bij te dragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen en het beleid van de Unie — met inbegrip van die welke zijn vermeld in de mededelingen van de Commissie van 11 december 2019 over de Europese Green Deal, van 27 mei 2020 over de EU-begroting als drijvende kracht achter het herstelplan voor Europa (herstelplan voor Europa), van 19 februari 2020 over een Europese datastrategie, van 10 maart 2020 over een kmo-strategie voor een duurzaam en digitaal Europa, en van 10 maart 2020 over een nieuwe industriestrategie voor Europa en die welke betrekking hebben op het bereiken van de strategische autonomie van de Unie — waarbij een open economie wordt behouden. Voorts moet het EIT wereldwijde uitdagingen, waaronder de duurzameontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, helpen aanpakken door de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.