Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Telecommunicatie), 4 juni 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 4 juni 2021, 14:30.

Voornaamste resultaten

Datagovernanceverordening

De Raad heeft de vorderingen beoordeeld met de ontwerp­verordening over Europese data­governance. Het voorstel moet gegevens meer beschikbaar maken voor hergebruik door het vertrouwen in gegevens­bemiddelaars te vergroten en de mechanismen voor gegevens­deling in de hele EU te versterken. Dankzij deze maatregelen zal de EU de enorme hoeveelheden gegevens die elke dag worden gegenereerd, kunnen benutten. Dat levert een concurrentie­voordeel op.

Datagovernanceverordening - voortgangsverslag

Gemeenschappelijk cyber­beveiligings­niveau in de EU

De ministers maakten ook de balans op van de vorderingen met een voorstel voor een richtlijn over maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van cyberbeveiliging in de EU (herziene NIS‑richtlijn of "NIS 2"). Doel van het NIS 2‑voorstel is de veerkracht en de responscapaciteit bij incidenten van openbare en particuliere entiteiten, de bevoegde autoriteiten, en de EU als geheel, verder te verbeteren.

Maatregelen voor een hoog gezamenlijk niveau van cyber­beveiliging in de Unie - voortgangs­verslag

Digitaal kompas 2030

De Raad hield een oriënterend debat over het thema "Digitaal kompas 2030: hoe moet het traject naar de digitale toekomst van de EU worden uitgestippeld?", op basis van de mededeling van de Commissie over het digitaal kompas.

De ministers spraken hun steun uit voor een digitaal kompas met ambitieuze doelstellingen op het gebied van digitale transformatie voor 2030. Zij hechten sterk aan de eerbiediging van de grondrechten, ethiek en de Europese waarden in dit proces. De digitale eengemaakte markt moet transparant, duurzaam en veilig zijn, en iedereen moet op gelijke voet kunnen deelnemen aan de digitale samenleving. Het debat bood sturing voor de volgende stappen in het proces van het digitale kompas.

Pedro Nuno Santos, minister van Infrastructuur en Huisvesting van Portugal en voorzitter van de Raad

Het kompas bevat nieuwe benchmarks voor de digitale toekomst van Europa. Dat is nodig omdat, mede als gevolg van de COVID-19-crisis, digitale technologieën in alle facetten van ons leven zijn doorgedrongen. We hebben daarom de gedeelde verantwoordelijkheid om op basis van technologisch leiderschap mensen en bedrijven op weg te zetten naar een mensgerichte, duurzame en welvarende digitale toekomst.

Pedro Nuno Santos, minister van Infrastructuur en Huisvesting van Portugal en voorzitter van de Raad

Diversen

Het voorzitterschap informeerde de ministers over de stand van de besprekingen over nieuwe privacyregels voor elektronische communicatie (e-privacy). De eerste politieke trialoog met het Europees Parlement vond plaats in mei, en de besprekingen worden nu op technisch niveau voortgezet. Daarbij is ook het aantredende Sloveense voorzitterschap reeds betrokken.

Het voorzitterschap gaf ook informatie over de herziening van de roaming­verordening. De lidstaten hebben in de werkgroep van de Raad hun steun uitgesproken voor verlenging van de "roam like at home"-regeling, en er wordt gewerkt aan een tijdige aanneming van de verordening.

Het voorzitterschap lichtte de ministers ook in over de Digitale Vergadering 2021, die op 1 en 2 juni plaatsvond.

De Commissie gaf informatie over de verordening artificiële intelligentie, het voorstel voor een Europese digitale identiteit en de gemeenschappelijke EU-toolbox voor connectiviteit.

De Litouwse delegatie stelde haar kandidaat voor de aanstaande verkiezingen voor de functie van plaats­vervangend secretaris-generaal van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) voor.

Tot slot presenteerde het aantredende Sloveense voorzitterschap zijn werkprogramma voor de tweede helft van 2021.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3798-1

Luxemburg

4 juni 2021

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Voorlopige lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers