Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 7-8 juni 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 7 juni 2021, 21:30.

Voornaamste resultaten

Justitie (maandag 7 juni)

Bestrijding van illegale online-inhoud

De ministers debatteerden over de bestrijding van illegale online-inhoud in het kader van de voorgestelde wet digitale diensten.

Francisca Van Dunem, Portugees minister van Justitie

De vrijheid van meningsuiting is een grondrecht dat moet worden beschermd. Tegelijkertijd is het duidelijk dat illegale inhoud niet zonder controle op de internetplatforms kan worden verspreid. Het vinden van een juist evenwicht tussen deze belangrijke beginselen zal van cruciaal belang blijken voor het succes van de wet digitale diensten, en de ministers van Justitie herhaalden vandaag hun wens om bij deze besprekingen betrokken te blijven.

Francisca Van Dunem, Portugees minister van Justitie

Het debat spitste zich voornamelijk toe op bevelen van nationale autoriteiten aan internetaanbieders om op te treden tegen illegale inhoud of om informatie te verstrekken, en op de verplichting voor grote aanbieders om vermoedens van ernstige strafbare feiten aan de autoriteiten te melden.

Tijdens het debat benadrukten de ministers het belang van de vrijheid van meningsuiting en de noodzaak ervoor te zorgen dat het juiste evenwicht wordt gevonden om ervoor te zorgen dat eventuele beperkingen de uitzondering blijven.

Wat betreft de bevelen van de nationale autoriteiten betreft, spraken de ministers in het algemeen hun steun uit voor het voorgestelde systeem, maar merkten zij op dat de tekst verder moet worden verduidelijkt, met name om ervoor te zorgen dat de wet digitale diensten geen afbreuk doet aan de werking van bestaande en toekomstige JBZ-instrumenten.

Wat de verplichting voor aanbieders betreft om vermoedens van ernstige strafbare feiten te melden, waren de ministers van oordeel dat de begrippen "ernstig strafbaar feit dat een bedreiging vormt voor het leven of de veiligheid van personen" en "onverwijld" moeten worden verduidelijkt.

Digitale toekomst voor Europa

Kernelementen voor de openbare ministeries

De ministers wisselden van gedachten over kernelementen voor de openbare ministeries. Dit onderwerp maakt deel uit van een dialoog over specifieke rechtsstatelijke kwesties.

Tijdens hun besprekingen richtten ze zich op 3 onderwerpen: onafhankelijkheid van het openbaar ministerie ten opzichte van de uitvoerende macht, digitalisering van justitie en voldoende personele en financiële middelen.

Cessie van vorderingen

De Raad bepaalde zijn standpunt over het voorstel voor een verordening over het recht dat van toepassing is op de derden­werking van de cessie van vorderingen. Deze ontwerpverordening moet bedrijven en burgers meer rechtszekerheid bieden bij de grens­overschrijdende overdracht van vorderingen, waardoor de toegang tot financiering wordt vergemakkelijkt en grens­overschrijdende investeringen in de EU worden bevorderd.

De voorgestelde verordening bevat uniforme conflictregels op EU-niveau, die de juridische risico's en mogelijke systemische gevolgen van grens­overschrijdende transacties van vorderingen wegnemen. De nieuwe regels bevorderen grens­overschrijdende investeringen, de toegang tot goedkoper krediet en verdere marktintegratie. Dit zal bijdragen tot meer rechts­zekerheid in de hele EU.

Cessie van vorderingen: Raad keurt onderhandelings­mandaat goed

e-Codex

De Raad bepaalde zijn standpunt over de verordening betreffende e-CODEX, die tot doel heeft de grensoverschrijdende communicatie tussen de bevoegde justitiële autoriteiten efficiënter te maken en de toegang tot de rechter voor burgers en bedrijven te vergemakkelijken.

Digitalisering van justitie: Raad keurt mandaat voor onderhandelingen over e-CODEX goed

Bureau voor de grondrechten

De Raad keurde ook zijn standpunt goed voor het wijzigen van de verordening tot oprichting van het Bureau van de Europese Unie voor de grond­rechten. Dit moet het mandaat van het bureau versterken en de werking ervan dankzij efficiëntere procedures verbeteren.

Grondrechten: Raad akkoord met wijziging mandaat Grond­rechten­bureau

Bescherming en bevordering van de mensenrechten

Bestrijding van georganiseerde criminaliteit en mensenhandel

De Europese Commissie presenteerde onder "diversen" de strategieën ter bestrijding van de georganiseerde criminaliteit en van de mensenhandel, die in april 2021 zijn goedgekeurd.

Empact: resultaten 2020

Binnenlandse Zaken (dinsdag 8 juni)

Interne veiligheid

De digitale transformatie van onze samenlevingen brengt tal van voordelen met zich mee, maar ook uitdagingen op het gebied van veiligheid. De COVID-19-pandemie heeft deze veranderingen in een stroomversnelling gebracht, met een toename van online criminaliteit en een grotere afhankelijkheid van digitale instrumenten voor politiële samenwerking. Vandaag hebben we een aantal beleidsmaatregelen besproken die ons in staat zullen stellen beter voorbereid te zijn op de digitale toekomst van veiligheid.

Eduardo Cabrita, minister van Binnenlandse Zaken van Portugal

Na een presentatie door de Commissie van haar voorstel voor een verordening over kunstmatige intelligentie wisselden de ministers van gedachten over de rol van artificiële intelligentie bij vooruitzichten voor interne veiligheid. Ze benadrukten hoe belangrijk het is om rechtshandhavingsinstanties rechtszekerheid te bieden, zodat ze bij de bestrijding van criminaliteit gebruik kunnen blijven maken van nieuwe instrumenten, met volledige bescherming van de grondrechten van de burgers.

De ministers hielden ook een debat over de effecten van COVID-19 op de preventie en bestrijding van criminaliteit. Ze gaven politieke sturing over de prioritaire acties voor meer weerbaarheid en paraatheid op het gebied van interne veiligheid, om de gevolgen van de COVID-19-crisis aan te pakken en om voorbereid te zijn op mogelijke soortgelijke crises in de toekomst.

De ministers maakten de balans op van de besprekingen over de verordening tot wijziging van de Europol-verordening. Het voorzitterschap blijft vastbesloten de komende weken zoveel mogelijk elementen af te sluiten en vóór eind juni een onderhandelingsmandaat met het Europees Parlement te verkrijgen.

Bestrijding van georganiseerde criminaliteit in de EU (achtergrond­informatie)

De strijd van de EU tegen criminaliteit in 2020: operationele resultaten (factsheet)

Schengengebied

Na een presentatie door de Commissie hielden de ministers een eerste bespreking over de Schengenstrategie, die op 2 juni door de Europese Commissie is goedgekeurd.

De strategie en de begeleidende voorstellen zijn erop gericht de volledige werking van het Schengengebied te herstellen, het wederzijds vertrouwen tussen de lidstaten te vergroten en lering te trekken uit de lessen van de COVID-19-crisis, vooral wat betreft een betere coördinatie van maatregelen op EU-niveau. De strategie houdt een alomvattende benadering in van de ruimte van vrij verkeer, waaronder bescherming van de buitengrenzen en interne veiligheid, om de uitdagingen aan te pakken waarvoor we ons vandaag gesteld zien.

Migratie en asiel

Het voorzitterschap bracht verslag uit over de stand van zaken met betrekking tot het nieuwe migratie- en asielpact.

De externe dimensie van het pact is van groot belang. Er is veel steun voor de ontwikkeling en versterking van de samenwerking met de landen van herkomst en doorreis, en voor het operationeel maken van alomvattende, op maat gemaakte en wederzijds voordelige partnerschappen met belangrijke partnerlanden. In dit verband herinnerde het Portugese voorzitterschap aan het belangrijke resultaat van de Europees-Afrikaanse ministeriële conferentie over het beheer van migratiestromen van 12 mei in Lissabon.

Wat de interne dimensie betreft, is op deskundigenniveau verder gewerkt aan de verordening asiel- en migratiebeheer, de gewijzigde verordening asielprocedures en de screeningverordening. Tijdens deze besprekingen bevestigden alle lidstaten hun steun voor elkaar en beloofden ze solidariteitsbijdragen in geval van druk op een van de lidstaten.

De lidstaten en de Europese Commissie benadrukten ook hun inzet en bereidheid om de komende weken intensief te werken om overeenstemming te bereiken over de verordening voor een Asielagentschap van de EU.

De Raad onderstreepte nogmaals het belangrijke akkoord dat is bereikt over de blauwekaartrichtlijn. Dit akkoord concretiseert een van de prioriteiten van het Portugese voorzitterschap: werken aan het beheer van legale migratie en de noodzakelijke afstemming tussen de behoeften van de arbeidsmarkten van de EU en gekwalificeerd personeel dat op een legale en ordelijke manier naar Europa komt.

Legale migratie: voorzitterschap Raad en Europees Parlement bereiken voorlopig akkoord over regeling voor aantrekken van kennismigranten

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3799

Luxemburg

7-8 juni 2021

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Voorlopige lijst van A-punten, toevoeging 1

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst, 7 juni Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst, 8 juni Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers