JOVD: Stop de betutteling en zet in op duurzame preventie!

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op donderdag 1 juli 2021.

Redactie • 1 juli 2021

Vanaf 1 juli is het niet meer mogelijk voor supermarkten, slijterijen en andere verkopers om bier en andere alcoholische dranken te verkopen met speciale aanbiedingen zoals 1+1 gratis of 2 halen 1 betalen. Deze stuntaanbiedingen worden verboden door de nieuwe Alcoholwet die komende maand ingaat. Deze wet bepaalt dat verkopers nog maximaal 25 procent korting mogen geven op alcoholische dranken. De JOVD, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD, ziet de meerwaarde van de nieuwe Alcoholwet en staat ook achter het overkoepelende Nationale Preventieakkoord, maar vindt de regulering van kortingen op alcohol een stap in de verkeerde richting.

Het aan banden leggen van de stuntkortingen is een lege huls die problemen omtrent overmatig alcoholgebruik niet bij de kern aanpakt. De standaardprijs kan namelijk worden verlaagd en consumenten kunnen ook simpel uitwijken naar goedkope B-merken. De JOVD had liever gezien dat de politiek en specifiek de liberale partijen in het parlement een betuttelende en marktverstorende maatregel, als het schrappen van de stuntkortingen, uit de nieuwe Alcoholwet hadden geschrapt. De maatregel van het schrappen van de stuntkortingen staat haaks op vrijheid en eigen verantwoordelijkheid waar wij in Nederland voor staan. Daarnaast worden B-merken onterecht bevoordeeld en wordt het speelveld op de markt dus onnodig verstoord.

Voor de JOVD is preventie en het toewerken naar een gezondere maatschappij van groot belang. Hiervoor zijn in het verleden met het verhogen van de accijnzen op tabak en alcohol ook al goede stappen gezet. Echter, het schrappen van de kortingen pakt het probleem niet bij de kern aan. Het doel van de maatregel is het verminderen van alcoholconsumptie, maar door verder te betuttelen in plaats van te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid maakt de politiek een verkeerde stap.

De JOVD vindt daarom dat dit soort betuttelende maatregelen geschrapt moeten worden en echt aan preventie gewerkt moet worden door in te zetten op een mentaliteitsverandering. Voorkomen is immers beter dan genezen. Deze mentaliteitsverandering moet wat de JOVD betreft vanuit de maatschappij zelf komen met een faciliterende rol voor de overheid. Waarin de inkomsten van accijnzen gebruikt worden voor het doel waarvoor ze geheven worden, namelijk preventie in plaats van het spekken van de staatskas. Voor de JOVD moet preventie primair plaatsvinden bij de jonge generatie en de kwetsbaren door duidelijke informatievoorziening en gerichte zorg om zo de gezondheid in onze samenleving echt naar een hoger niveau te tillen.