Annie Schreijer-Pierik (CDA): “Nieuw EU-fonds mooie kans voor de aquacultuur“

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op dinsdag 6 juli 2021, 2:33.

Na een reeks tegenslagen voor onze visserij- en aquacultuursector is er nu ook eens goed nieuws te melden, dat is fijn en in veel gevallen letterlijk broodnodig” zegt Annie Schreijer-Pierik, CDA-Europarlementariër, over de stemming over het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EFMZVA) vandaag in het Europees Parlement.

Eén van de successen van het nieuwe fonds, mede dankzij de inzet van Schreijer-Pierik, is de ondersteuning voor de Europese aquacultuur. Dit gebeurt door investeringen te stimuleren die het concurrentievermogen van aquacultuurproductie kunnen versterken en verduurzamen. “Dit fonds biedt mooie kansen voor bijvoorbeeld de provincie Zeeland om mee aan de slag te gaan. Bovendien helpt een concurrerende en welvarende aquacultuursector ons om minder afhankelijk te zijn van invoer uit landen buiten de EU en de kwaliteit van ons voedsel beter te kunnen garanderen, iets wat alle consumenten ten goede komt”, aldus Schreijer-Pierik.

Er is ook geld beschikbaar voor de kleine visserij, jonge vissers en investeringen om de visserijsector in stand te houden en tegelijkertijd de duurzaamheid van de sector te waarborgen. In sommige gevallen, zoals de coronacrisis, zal het fonds exploitanten in de visserij- en aquacultuursector kunnen compenseren voor gederfde inkomsten of extra kosten. “Onze vissers hebben al zoveel tegenslagen gehad de afgelopen tijd, het werd tijd dat er weer eens iets positiefs van onze hand kwam, waarmee we deze mooie sector kunnen ondersteunen en stimuleren. Als deze pandemie ons iets heeft geleerd is dat onze gezondheid het belangrijkst is. Eerlijk en gezond voedsel is één van de belangrijkste bouwstenen voor ons immuunsysteem en algehele gezondheid”, zo sluit Annie Schreijer-Pierik af.

De stemming over het EMFAF-rapport zal vanmiddag, dinsdag 06 juli 2021, plaatsvinden in het Europees Parlement.