Verslag van een schriftelijk overleg met de voorzitter van de Staten van Curaçao inzake de standpunten over het voorstel van Rijkswet Koninkrijksgeschillen - Voorzieningen voor de behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen (Rijkswet Koninkrijksgeschillen)

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. N toegevoegd aan wetsvoorstel 35099 (R2114) - Rijkswet Koninkrijksgeschillen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorzieningen voor de behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen (Rijkswet Koninkrijksgeschillen); Verslag van een schriftelijk overleg met de voorzitter van de Staten van Curaçao inzake de standpunten over het voorstel van Rijkswet Koninkrijksgeschillen
Document­datum 09-07-2021
Publicatie­datum 09-07-2021
Nummer KST35099N
Kenmerk 35099, nr. N
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

35 099 (R2114)

Voorzieningen voor de behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen (Rijkswet Koninkrijksgeschillen)

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 2 juni 2021

De leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties1 hebben kennisgenomen van de tijdens een besloten informeel overleg d.d. 25 mei 2021 naar voren gebrachte standpunten van de bijzondere gedelegeerden namens de Staten van Aruba, Curagao en Sint Maarten over het voorstel van de Rijkswet Koninkrijksgeschillen (35 099 (R2114)). In vervolg hierop hebben zij de Statenvoorzitter van Curagao op 25 mei 2021 verzocht met het oog op een zorgvuldige voorbereiding van het plenaire debat van 1 juni 2021 om haar schriftelijk in kennis te stellen van de standpunten van de bijzondere gedelegeerden van de Staten van Curagao over het voorliggende voorstel van Rijkswet.

De voorzitter van de delegatie van de Staten van Curagao heeft op 26 mei 2021 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties,

Bergman

1 Samenstelling:

Ester (CU), Ganzevoort (GL), Sent (PvdA), Gerkens (SP), Atsma (CDA), Van Hattem (PVV), Jorritsma-Lebbink (VVD), Oomen-Ruijten (CDA), Schalk (SGP), Baay-Timmerman (50PLUS), vac. (VVD), Adriaansens (VVD), Beukering (Fractie-Nanninga) (ondervoorzitter), Bezaan (PVV), Van der Burg (VVD), Dessing (FVD), Dittrich (D66), Berkhout (Fractie-Nanninga), Moonen (D66), Nicolaï (PvdD), Recourt (PvdA), Rosenmöller (GL) (voorzitter), Veldhoen (GL), De Vries (Fractie-Otten), Keunen (VVD), Raven (OSF).

kst-35099-N ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Staten van Curagao,

Mevrouw C. America

Den Haag, 25 mei 2021

De leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties hebben kennisgenomen van de tijdens een besloten informeel overleg d.d. 25 mei 2021 naar voren gebrachte standpunten van de bijzondere gedelegeerden namens de Staten van Aruba, Curagao en Sint Maarten over het voorstel van de Rijkswet Koninkrijksgeschillen (35 099 (R2114)). In vervolg hierop verzoek ik u - namens de vaste commissie - met het oog op een zorgvuldige voorbereiding van het plenaire debat van 1 juni 2021 om haar schriftelijk in kennis te stellen van de standpunten van de bijzondere gedelegeerden van uw Staten over het voorliggende voorstel van Rijkswet.

De commissie ontvangt deze informatie graag uiterlijk donderdag 27 mei 2021, 17.00 uur, via de griffier van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties, zodat deze kan worden ingebracht en meegewogen in de voorbereiding door de fracties in de Eerste Kamer op de genoemde plenaire beraadslagingen.

De voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties,

  • P. 
    Rosenmöller

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE DELEGATIE VAN DE STATEN VAN CURASAO

Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties Willemstad, 26 mei 2021

Met referte aan uw verzoek namens de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties d.d. 25 mei jl. bericht ik u als volgt.

De Staten van Curagao hebben in hun Openbare Vergadering van dinsdag 25 mei 2021 wederom gedebatteerd over het onderwerp «rijkswet Geschillenregeling» en hebben het eerdere standpunt van de Staten bekrachtigd. De Staten van Curagao gaan uit van de uitgangspunten die reeds in IPKO-verband (mei 2015) als basis voor een degelijke regeling voor geschillenbeslechting zijn vastgesteld. De Staten benadrukken m.n. dat conflictbeslechting in handen wordt gegeven van een onafhankelijke instantie die daartoe een bindende uitspraak kan doen. Zonder enig bindend karakter, zal de regeling haar doel voorbijschieten. Het ontwerp zoals het er nu voor ligt voldoet in dit opzicht, naar de mening van de Staten van Curagao, niet aan alle vastgestelde uitgangspunten.

Het lijkt de bijzondere gedelegeerden van de Staten van Curagao voorbarig om reeds nu het debat te voeren. De delegatie meent wel dat, in de voorbereiding op het debat, rekening kan worden gehouden met het standpunt vanuit de Curagaose Staten zoals hierboven benadrukt.

Namens de delegatie van de Staten,

De Voorzitter van de Staten van Curagao,

Ch.M. America-Francisca

Eerste Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 35 099 (R2114), N 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.