Council adopts a temporary ‘buy and donate’ VAT exemption

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 13 juli 2021, 8:00.

De Raad heeft een tijdelijke btw-vrijstelling ingevoerd voor invoer en bepaalde leveringen van goederen en diensten in de strijd tegen de COVID-19-pandemie. Dankzij deze wijziging in de btw-richtlijn zullen de Commissie en de EU-agentschappen gemakkelijker goederen en diensten kunnen aankopen om die gratis aan de lidstaten te verstrekken tijdens de coronacrisis.

De btw-richtlijn bevat een lijst van vrijgestelde transacties. Daaraan worden nu tijdelijk "aankopen van goederen en diensten door een EU-orgaan namens de lidstaten om te reageren op de COVID-19-crisis" toegevoegd. Daardoor kunnen de EU-organen meer donaties aan de lidstaten en hun overheden doen, zonder de financiële en administratieve belemmeringen die daar tot nu toe aan verbonden waren.

De Commissie en de EU-agentschappen zullen de EU-begroting optimaal kunnen gebruiken om de gevolgen van de coronapandemie te bestrijden. Zodra de noodsituatie voorbij is, worden de normale btw-tarieven weer van toepassing.

Achtergrond en volgende stappen

De Commissie diende op 12 april 2021 een voorstel in tot wijziging van bepaalde regels voor btw-vrijstellingen: zo was er tot nu toe alleen een vrijstelling op aankopen van een EU-orgaan als die aankopen ook officieel door dat orgaan zelf gebruikt werden.

Aankopen die werden gebruikt om donaties te doen aan lidstaten of bijvoorbeeld gezondheids­autoriteiten of ziekenhuizen, waren dus niet vrijgesteld van btw. Door de wijziging van de btw-regels komen er meer middelen vrij voor het leveren van goederen en diensten aan de lidstaten tijdens de COVID-19-pandemie.

De richtlijn wordt met terugwerkende kracht van toepassing vanaf 1 januari 2021, zodat reeds gedane aankopen voor het aanpakken van de gevolgen van de pandemie er ook onder vallen.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"


1.

Relevante EU dossiers