CDA en GroenLinks: roep overstromingsgebied Limburg uit tot rampgebied

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op donderdag 15 juli 2021.

Het CDA en GroenLinks willen dat het kabinet het overstromingsgebied in Zuid-Limburg uitroept tot rampgebied, zodat er sneller en meer hulp geboden kan worden geboden vanuit de overheid. Daar roepen de partijen vandaag toe op in spoedvragen aan het kabinet.

CDA-kamerlid Amhaouch verklaart: “Het is verschrikkelijk wat er aan het gebeuren is in Zuid-Limburg. De overheid moet alles op alles zetten om de Limburgers te hulp te schieten en het gebied aanduiden als ‘rampgebied’.”

Boswijk vervolgt: “Wanneer we het gebied als ‘rampgebied’ aanduiden kan de overheid sneller en meer hulp bieden. Dat is belangrijk om getroffenen te helpen en meer schade te beperken en hopelijk voorkomen. De schade bij veel inwoners en ondernemers is al rampzalig. De stijging van de Maas vanuit België baart ons ook grote zorgen.”

In de spoedvragen wordt het kabinet ook opgeroepen om de Wet tegemoetkoming bij schade in werking te stellen, zodat er voor gedupeerden snel duidelijkheid komt over een tegemoetkoming voor geleden schade. De partijen willen daarom onder meer weten of waterbuffers nog wel voldoen aan de meest actuele prognoses voor waterafvoer. Wanneer dat niet het geval is, vragen ze het kabinet om hiervoor een aanvullend waterprogramma op te stellen en extra geld vrij te maken.