Raad Landbouw en Visserij, 19 juli 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 19 juli 2021, 22:00.

Voornaamste resultaten

Landbouw

Prioriteiten van het Sloveense voorzitterschap

De Sloveense minister van Land- en Bosbouw en Voedsel­voorziening, Jože Podgoršek, presenteerde de prioriteiten van het voorzitterschap voor landbouw en visserij. Dat zijn onder meer de EU-bosstrategie, duurzame landbouw en plattelands­ontwikkeling (digitalisering, demografische uitdagingen en de rol van vrouwen), een betere positie van landbouwers in de voedsel­voorzienings­keten, bio­diversiteit en de etikettering van levens­middelen (waaronder honing­mengsels). Ook wil het voorzitterschap belangrijke wetgevings­dossiers afronden, zoals de verordening visserij­controle en de hervorming van het gemeen­schappelijk landbouw­beleid.

Jože Podgoršek, Sloveens minister van Land- en Bosbouw en Voedsel­voorziening

Het worden drukke maanden, maar we verheugen ons op de uitdagingen en kansen die het voorzitterschap van de Raad ons zal brengen. Wij zullen ons inzetten voor de "van boer tot bord"-strategie, duurzame voedsel­systemen en het ontwikkelen van een lange­termijn­visie op plattelands­gebieden. Bovendien zijn we vastbesloten om de EU-landbouwers zekerheid te geven door vóór het eind van ons voorzitterschap de hervorming van het gemeen­schappelijk landbouw­beleid af te ronden.

Jože Podgoršek, Sloveens minister van Land- en Bosbouw en Voedsel­voorziening

Actieplan voor de biologische sector

De ministers gaven hun steun aan het actieplan van de Commissie voor de ontwikkeling van de biologische sector en aan de conclusies van de Raad over dat actieplan. Vele delegaties namen het woord om diverse aspecten van het actieplan te belichten, zoals de noodzaak om de vraag naar biologische producten te stimuleren door consumenten er beter mee bekend te maken, en openbare instellingen zoals scholen aan te moedigen biologisch voedsel in hun kantines aan te bieden. Ook wezen enkele lidstaten op de uiteenlopende uitgangsposities van de lidstaten, waarmee rekening moet worden gehouden.

In de "van boer tot bord"-strategie in het kader van de Europese Green Deal hanteert de Europese Commissie de doelstelling van "biologische landbouw op minstens 25% van de EU-landbouw­grond en een aanzienlijke toename van de biologische aquacultuur in 2030". Om dat doel te bereiken en de biologische sector te helpen zijn hele potentieel waar te maken, komt de Commissie nu met een actieplan voor de biologische sector in de EU.

Actieplan voor de biologische sector (Europese Commissie)

Ontwerpconclusies van de Raad over het actieplan voor de biologische sector

Handelsgerelateerde landbouwkwesties

De ministers werden door de Commissie geïnformeerd over handels­gerelateerde landbouw­vraagstukken, waaronder de gevolgen van de coronacrisis en de brexit, recente ontwikkelingen in de EU-handelsbetrekkingen met de VS en de lopende onder­handelingen over nieuwe vrijhandels­overeenkomsten met Australië, Chili en Nieuw Zeeland. Ook zijn, in het licht van de aanstaande WTO-ministers­conferentie, de jongste ontwikkelingen in de WTO-landbouw­besprekingen aan de orde gekomen. De delegaties brachten ook andere kwesties ter sprake. Zo werd ervoor gepleit dat uit landen van buiten de EU ingevoerde landbouwproducten aan dezelfde normen als EU-producten moeten beantwoorden wat betreft dierenwelzijn en milieumaatregelen. Er werd gewezen op het belang van meer transparantie in de agrarische handel, en op de noodzaak voor de EU om wereldwijd normbepalend voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzame landbouw te worden.

Diversen

Ending the "Cage Age"

De ministers bespraken de reactie van de EU op het Europees burgerinitiatief (EBI) "End the Cage Age". Deze campagne, waarvoor in de EU 1,4 miljoen handtekeningen zijn gezet, wil een verbod instellen op het houden van dieren in kooien. Het gaat om kippen, konijnen, ganzen, eenden, vrouwelijke varkens, en kalveren. Veel delegaties betuigden hun steun voor dit initiatief, maar wezen erop dat zo'n verandering negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor land­bouwers, zowel qua transitie­kosten als wat betreft het concurrentie­vermogen ten opzichte van landen buiten de EU. Daarom riepen ze de Commissie op een volledige effect­beoordeling van het initiatief te verrichten, en financiële steun te verstrekken aan landbouwers die van kooien afstappen. Ten slotte moeten volgens hen dezelfde dieren­welzijns­normen gelden voor landbouw­producten die van buiten de EU worden ingevoerd.

Daarnaast bespraken de ministers onder "Diversen" nog 2 andere punten over dierenwelzijn: het doden van mannelijke kuikens in de eierindustrie, en een initiatief tot harmonisatie van de regels voor het welzijn van kalkoenen in alle lidstaten. Deze initiatieven konden bogen op de steun van veel delegaties, die er echter op wezen dat alle maatregelen op de meest recente wetenschappelijke data moeten berusten en dat dezelfde normen moeten gelden voor zowel EU-producten als producten van buiten de EU.

Vandaag zijn de ministers op de wensen van de EU-burgers ingegaan door hun steun uit te spreken voor een verbod op het houden in kooien van heel wat soorten landbouw­huisdieren. Wij steunen het besluit van de Commissie om een effect­beoordeling van dit initiatief voor te bereiden op basis van een studie van de ecologische en sociaal-economische gevolgen van het uitfaseren van kooien, waarin wordt gekeken naar de pluspunten in verband met het dieren­welzijn, de sociale en economische behoeften van de EU-landbouw­sector (ook die van kleine bedrijven), de gevolgen voor de internationale handel, en de milieu­aspecten.

Jože Podgoršek, Sloveens minister van Land- en Bosbouw en Voedselvoorziening

Informatie van de Commissie over het EBI "End the Cage Age"

End the Cage Age - Europees burgerinitiatief

Andere punten onder "Diversen"

De ministers ontvingen van een aantal delegaties informatie over kwesties in verband met extreme weers­omstandigheden en andere vraagstukken met implicaties voor de Europese landbouw. Het ging onder meer om de gevolgen van de strenge vorst voor olijfbomen in Griekenland, de recente bosbranden in Cyprus, de impact van de recente overstromingen in verscheidene lidstaten, de hoge prijs van diervoeder en de gevolgen daarvan voor de veeteelt, het belang van investeringen in de bijenteelt, en de recente uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij tamme varkens in Duitsland.

Tijdens de lunch voegde Tom Vilsack, minister van Landbouw van de Verenigde Staten, zich per video­conferentie bij het gezelschap. Zij spraken onder meer over klimaatactie, duurzame voedselsystemen en de aanstaande top over voedselsystemen van de Verenigde Naties in New York.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3809

Brussel

19 juli 2021

10:00

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda, corrigendum

Voorlopige agenda

Voorlopige lijst van A-punten

Voorlopige lijst van A-punten, toevoeging 1 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige lijst van A-punten, toevoeging 2 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting