De wereld inenten: “Team Europa” deelt tegen eind 2021 meer dan 200 miljoen doses COVID-19-vaccins met lage- en middeninkomenslanden

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 22 juli 2021, 15:00.

Het is een prioriteit voor de Europese Unie om in de hele wereld, en met name in lage- en middeninkomenslanden, voor toegang tot veilige en betaalbare COVID-19-vaccins te zorgen.

Voorzitter Von der Leyen heeft op 21 mei 2021 tijdens de mondiale gezondheidstop in Rome aangekondigd dat “Team Europa” tegen eind 2021 ten minste 100 miljoen doses met lage- en middeninkomenslanden zal delen, met name via Covax, onze partner bij het inenten van de wereld.

Team Europa (de EU, haar instellingen en alle 27 lidstaten) ligt op schema om beter te presteren dan deze oorspronkelijke doelstelling. Zo worden tegen eind 2021 naar verwachting 200 miljoen doses COVID-19-vaccins gedeeld met de landen die ze het hardst nodig hebben.

Voorzitter Von der Leyen: “Team Europa neemt zijn verantwoordelijkheid en helpt de wereld het virus overal te bestrijden. Vaccinatie is daarbij van cruciaal belang, en daarom moeten landen over de hele wereld toegang hebben tot COVID-19-vaccins. Tegen het einde van dit jaar zullen we meer dan 200 miljoen doses COVID-19-vaccins delen met lage- en middeninkomenslanden.”

De meer dan 200 miljoen doses COVID-19-vaccins die Team Europa heeft toegezegd, zullen tegen het einde van dit jaar in de landen van bestemming aankomen, met name via Covax.

Covax heeft tot dusver 122 miljoen doses aan 136 landen geleverd.

Team Europa is tegelijkertijd een initiatief gestart om vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologieën in Afrika te produceren en toegankelijk te maken.

Mede dankzij dit initiatief, dat wordt ondersteund door 1 miljard euro uit de EU-begroting en van de Europese instellingen voor ontwikkelingsfinanciering zoals de Europese Investeringsbank (EIB), worden de juiste voorwaarden gecreëerd voor de plaatselijke productie van vaccins in Afrika.

Naast andere steunmaatregelen heeft Team Europa op 9 juli besloten grootschalige investeringen in de productie van vaccins door het Institut Pasteur in Dakar te ondersteunen. Met de nieuwe fabriek komt er een einde aan de huidige situatie waarin Afrika voor 99 % afhankelijk is van ingevoerde vaccins, en wordt ervoor gezorgd dat het continent in de toekomst beter bestand is tegen pandemieën.

Achtergrondinformatie

De EU is aanjager van de wereldwijde coronavirusrespons en van de oprichting van de ACT-Accelerator, de wereldwijde faciliteit voor toegang tot vaccins, diagnosemiddelen en behandelingen tegen COVID-19.

Aangezien de meeste lage- en middeninkomenslanden tijd en investeringen nodig hebben om hun eigen productiecapaciteit op te bouwen, is het delen van vaccins nog steeds de snelste en meest doeltreffende respons.

De mondiale gezondheidstop is op 21 mei 2021 bijeengeroepen door voorzitter Von der Leyen en Mario Draghi, de minister-president van Italië. Deze allereerste G20-top over gezondheid was het begin van een nieuw hoofdstuk in het wereldwijde gezondheidsbeleid.

De wereldleiders hebben zich verbonden tot multilateralisme, mondiale samenwerking op het gebied van gezondheid en uitbreiding van de vaccinproductiecapaciteit in de hele wereld, teneinde van deze pandemie de laatste pandemie te maken.

Meer informatie

Wereldwijde coronavirusrespons

Mondiale gezondheidstop

Afrika-initiatief