Geen luxe, maar een recht!

Met dank overgenomen van L.M.C. (Lilian) MarijnissenĀ i, gepubliceerd op vrijdag 30 juli 2021, column.

In het nieuws: huren stijgen van 500 naar 2500 euro nadat investeerder Blackstone woningen kocht. Dit is het zoveelste bericht over wat veel mensen in hun eigen wijk regelmatig zien gebeuren: betaalbare huizen worden opgekocht door beleggers en worden veel duurder verhuurd.

Een betaalbaar huis is geen luxe, maar een recht. Althans, dat zou het moeten zijn, maar dankzij de opeenvolgende kabinetten Rutte is dat helaas niet meer het geval. Mensen zijn een steeds groter deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten, kinderen moeten nog lang thuis blijven wonen en huurders hebben weinig zeggenschap.

Vaak wordt dan gezegd: bouwen, bouwen, bouwen. En natuurlijk moeten er meer huizen worden gebouwd. Maar dat is niet alleen de oplossing. Want als we onze 'woningmarkt' nog steeds blijven zien als een 'markt', het woord zegt het al, dan zal er niks veranderen. Op een markt moet immers geld verdiend worden. En wat voor woningen gaan er dan gebouwd worden? Juist. De woningen waar het meest aan valt te verdienen. Terwijl er juist zo'n enorme behoefte is aan betaalbare huizen.

Er is veel meer nodig. We moeten van 'woningmarkt' naar volkshuisvesting. Waarom hoeven pandjesbazen geen belasting te betalen over alle huurinkomsten die zij ontvangen van de verhuur van hun panden? Waarom zouden beleggers Ć¼berhaupt woningen moeten bezitten als verdienmodel in plaats van om in te wonen? Het is niet normaal dat mensen met veel geld, en veel huizen, op deze manier -letterlijk- slapend rijk worden. Want iemand die wil kopen ziet een betaalbare woning voor zijn neus worden weggekaapt en iemand die wil huren moet de hoofdprijs betalen.

De wooncrisis vraagt dus om een andere aanpak. Niet om een voortzetting van de liberale aanpak waarin voormalig minister Blok (VVD) van wonen zelfs naar het buitenland ging om daar op beurzen buitenlandse beleggers te paaien om onze huizen op te kopen, huurders uit te knijpen en hier zelf rijk van te worden. Maar door onze huisvesting van ons te maken: we maximeren de huren, voeren een zelfbewoningsplicht in, zorgen voor meer betaalbare huizen en zeggenschap voor huurders.

form.antibot { display: none !important; }

You must have JavaScript enabled to use this form.

Blijf op de hoogte

Ontvang belangrijk nieuws van Lilian en de SP.

Naam *

E-mail *

Telefoon

Lid worden van de SP

Ik wil lid worden van de SP