Besluit 2021/991 - “octroi de mer”-regeling in de Franse ultraperifere gebieden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 21 juni 2021 gepubliceerd, is op 1 juli 2021 in werking getreden en moest uiterlijk op 11 juni 2021 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2021/991 van de Raad van 7 juni 2021 betreffende de “octroi de mer”-regeling in de Franse ultraperifere gebieden en tot wijziging van Besluit nr. 940/2014/EU

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2021/991 of 7 June 2021 concerning the dock dues scheme in the French outermost regions and amending Decision No 940/2014/EU
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2021/991
Origineel voorstel COM(2021)95 NLEN
Celex-nummer i 32021D0991

3.

Key dates

Document 07-06-2021; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 21-06-2021; PB L 221 p. 1-11
Inwerkingtreding 11-06-2021; van kracht datum kennisgeving
01-07-2021; Toepassing Gedeeltelijke toepassing zie art 5
01-01-2022; Toepassing zie art 5
Deadline 30-09-2025; zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 11-06-2021

4.

Wettekst

21.6.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 221/1

 

BESLUIT (EU) 2021/991 VAN DE RAAD

van 7 juni 2021

betreffende de “octroi de mer”-regeling in de Franse ultraperifere gebieden en tot wijziging van Besluit nr. 940/2014/EU

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 349,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Handelend volgens een bijzondere wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Krachtens de bepalingen van het Verdrag, die op de Franse ultraperifere gebieden van toepassing zijn, mogen lokale producten en producten uit continentaal Frankrijk of andere lidstaten in beginsel niet verschillend worden belast. Op grond van artikel 349 van het Verdrag mogen echter specifieke maatregelen ten gunste van de ultraperifere gebieden worden genomen omdat zij worden geconfronteerd met permanente belemmeringen die gevolgen hebben voor hun economische en sociale situatie.

 

(2)

Het is dienstig specifieke maatregelen te nemen die erop gericht zijn de voorwaarden voor de toepassing van de Verdragen op die gebieden vast te stellen. Die specifieke maatregelen moeten rekening houden met de bijzondere kenmerken en beperkingen van die gebieden, zonder afbreuk te doen aan de integriteit en de samenhang van de rechtsorde van de Unie, met inbegrip van de interne markt en het gemeenschappelijk beleid. De concurrentienadelen waarmee de Franse ultraperifere gebieden worden geconfronteerd, worden genoemd in artikel 349 van het Verdrag: de afgelegen ligging, het insulaire karakter, de kleine oppervlakte, een moeilijk reliëf en klimaat en de afhankelijkheid van enkele producten. Door die permanente belemmeringen zijn de Franse ultraperifere gebieden afhankelijk van de invoer van grondstoffen en energie, moeten zij grotere voorraden aanleggen, is hun lokale markt beperkt in omvang, de export weinig ontwikkeld enz. Al die concurrentienadelen samen leiden tot hogere productiekosten en daarmee tot een hogere kostprijs van lokaal vervaardigde producten, die — als er geen specifieke maatregelen worden genomen — minder concurrerend zouden zijn dan equivalente goederen die elders zijn geproduceerd, zelfs wanneer de kosten voor het vervoer naar de Franse ultraperifere gebieden buiten beschouwing worden gelaten. Dit zou het voortbestaan van de lokale productieactiviteiten in het gedrang brengen. Om die reden moeten specifieke maatregelen worden genomen om de lokale industrie te versterken en het concurrentievermogen ervan te verbeteren.

 

(3)

Om het concurrentievermogen van lokaal vervaardigde producten te herstellen, werd Frankrijk bij Besluit nr. 940/2014/EU (2) van de Raad gemachtigd om tot en met 30 juni 2021 vrijstelling of vermindering van de “octroi de mer” te verlenen voor bepaalde lokaal vervaardigde producten die in de ultraperifere gebieden Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Mayotte en Réunion zijn vervaardigd, aangezien die lokale productieactiviteiten in hun voortbestaan zouden kunnen worden bedreigd door de invoer van grote hoeveelheden producten die elders tegen lagere kosten zijn vervaardigd. In de bijlage bij dat besluit is een lijst opgenomen van de producten die in aanmerking komen voor belastingvrijstelling of -vermindering. Afhankelijk van het product mag het belastingverschil tussen lokaal vervaardigde producten en andere producten niet meer dan 10, 20 of 30 procentpunten bedragen.

 

(4)

Frankrijk heeft verzocht om, na 1 juli 2021, een regeling te mogen handhaven die vergelijkbaar is met de bij Besluit nr. 940/2014/EU toegestane regeling. Frankrijk heeft uitgelegd dat hoewel de hierboven genoemde concurrentienadelen van permanente aard zijn, de lokale productieactiviteiten dankzij de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.