CDA: Maaltijdbezorgers en Uber-chauffeurs verdienen eerlijke arbeidsvoorwaarden

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op woensdag 15 september 2021.

De arbeidsvoorwaarden en sociale bescherming van Uber-chauffeurs, Deliveroo-bezorgers en andere platformmedewerkers moeten beter. Dat staat in een initiatiefrapport van het Europees Parlement dat vandaag met grote meerderheid is aangenomen. Jeroen Lenaers, CDA-woordvoerder sociale zaken: “ik ben blij dat we ons in dit rapport luid en duidelijk uitspreken voor de rechten van werknemers in de digitale platformeconomie. Chauffeurs, bezorgers of andere werknemers van grote platforms hebben echt betere arbeidsomstandigheden nodig. Daarom roepen we de Europese Commissie met klem op met wetgeving te komen."

Lenaers vervolgt: “deze week stelde een Nederlandse rechter terecht dat chauffeurs in dienst van Uber geen zelfstandige ondernemers zijn, maar werknemers. Eerder zagen we eenzelfde uitspraak in de rechtszaak tegen Deliveroo. Maaltijdbezorgers worden onterecht behandeld als zelfstandigen terwijl ze recht hebben op een arbeidscontract. Zonder arbeidscontract hebben zij vaak geen recht op het cao-loon of doorbetaling bij ziekte. Terwijl in de praktijk toch echt sprake is van een arbeidsrelatie. Het is tijd dat Europa hier haar verantwoordelijkheid op neemt en uitbuiting van, vaak jonge, werknemers tegengaat.”

“Als iemand behandeld wordt als werknemer dan horen daar ook de arbeidsvoorwaarden van een werknemer bij, punt.” zegt Lenaers. In het rapport pleit het Europees Parlement daarom voor een ‘rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst’. Waardoor platformwerkers beter beschermd worden bij een arbeidsconflict. “Uiteraard moet het voor echte zelfstandigen nog steeds mogelijk blijven om in de platformeconomie als zelfstandige te werken.”

Daarnaast roept het EP op om in nieuwe wetgeving voor platformwerkers expliciet duidelijk te maken dat een ‘derde status’ tussen werknemer en zelfstandige geen optie is. Lenaers: “iemand is werknemer of zelfstandige, daar zit niets tussenin. Een ‘derde status’ waarover sommige partijen praten, lost de problemen niet op en kan juist leiden tot meer schijnzelfstandigheid. Dat moeten we niet willen."