Gepensioneerden tellen niet mee en worden als kostenpost beschouwd

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op dinsdag 21 september 2021.

50PLUS heeft grote zorgen over energieprijzen en gierende inflatie en wil een extra verhoging van de AOW met 100 euro per maand, als het minimumloon niet extra wordt verhoogd.

Deze bezorgde woorden sprak Martin van Rooijen, fractieleider van 50PLUS in de Eerste Kamer, uit in zijn eerste commentaar op de Miljoenennota 2022.

Volgens Van Rooijen krijgen de ouderen geen enkele speciale aandacht op Prinsjesdag. “Het anti-ouderenbeleid van Rutte-3 dendert gewoon door, zoals ook onder Rutte-1 en -2”, meent hij.

Van Rooijen verder: “Uit de stukken zou moeten blijken dat de koopkracht van gepensioneerden gelijke tred houdt met die van de werknemers. Zij krijgen forse loonstijging, de AOW- ers een schamele verhoging van de AOW en geen verhoging van hun pensioen, waarvoor zij 40 jaar hard gewerkt hebben. Sinds 2008 is koopkracht van hun pensioen al met 25% gedaald. Bij een pensioen van 10.000 is dat al 2500 per jaar. Bij pensioen van 30.000 is dat 7500 en dat is te zien in hun koopkracht. Die daalt in 2021 met 0,6% en in 2022 met 0,3 %. Bij hogere pensioenen is het nog veel erger.”

Volgens de 50PLUS-Senator tellen gepensioneerden niet mee en worden ze als een kostenpost beschouwd. “Het woord vergrijzing staat in elk stuk, alsof ouderen daar iets aan kunnen doen. Iedereen wordt toch ouder en gaat genieten van de oude dag. 50PLUS is mordicus tegen fiscalisering van de AOW die pensioen netto met 5000 verlaagt.”

De inflatie neemt snel toe, maar de koopkrachtcijfers vallen mee door de bevriezing van de sociale huren in 2021 en 2022, die 50PLUS heeft gesteund. 50PLUS waarschuwt echter voor de explosieve stijging van de energieprijzen, die vooral de laagste inkomens treft. Daar moet een oplossing voor komen.

Als het minimumloon niet extra wordt verhoogd wil 50PLUS, in navolging van het FNV-voorstel voor werknemers, de AOW extra verhogen met 100 euro per maand omdat de pensioenen weer niet worden verhoogd door de rekenrente van 0%. En omdat de ouderenkorting niet substantieel wordt verhoogd, zoals de - bijna aanvaarde - 50PLUS-motie in de Eerste Kamer eiste ( 35 stemmen voor).

Volgens de 50PLUS-Senaatsfractie is het schrijnend dat er geen zicht is op oplossing voor slachtoffers van de toeslagenaffaire en dat niets wordt gedaan aan de steeds grote woningnood voor de kinderen. Zeven miljard voor Klimaat kan - gelukkig - wel, maar voor de woningnood is er een schamele 1 miljard.

Andere 50PLIUS verlangens zijn:

  • Behoud van het bestaande pensioenstelsel door verhoging rekenrente tot 2%. 50PLUS steunt het SP-initiatief, overgenomen van Corrie van Brenk.
  • Afschaffing leenstelsel, zoals in 2017 al door 50PLUS bepleit.
  • Taakstelling voor gemeenten voor de bouw van seniorenwoningen voor doorstroming.

© 21 september 2021

Op de foto de twee Eerste Kamerleden van 50PLUS, Martine Baay en fractieleider Martin Rooijen.