Miljoenennota: Ouderen weer kind van de rekening

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op dinsdag 21 september 2021.

Dinsdag werd de Miljoenennota gepresenteerd door de regering, en al was deze Prinsjesdag iets anders dan we gewend zijn, de Miljoenennota van demissionair kabinet Rutte 3 was voor ouderen weer, welhaast traditioneel, uiterst teleurstellend.

Waar ouderen zich steeds grotere zorgen maken over hun financiële toekomst en 55-plussers zelfs vaker in financiële nood verkeren, kregen zij geen enkele speciale aandacht. Het anti-ouderenbeleid van demissionair kabinet Rutte 3 dendert gewoon door, zoals ook onder Rutte 1 en 2.

Waar de koopkracht van werkenden vol in de schijnwerpers staat komen de AOW-ers en gepensioneerden er bekaaid vanaf. Géén verhoging van hun pensioen waarvoor zij 40 jaar hard hebben gewerkt en slechts een schamele verhoging van hun AOW.

Bezorgd over de rijzende energieprijzen en de gierende inflatie, die vooral de laagste inkomens treft, wil 50PLUS een extra verhoging van het minimumloon en een verhoging van de AOW met 100 euro per maand vanwege het achterblijven van de ouderenkorting. 50PLUS blijft zich ook mordicus verzetten tegen fiscalisering van de AOW die pensioen tot wel 5000 euro netto verlaagt.

Verder vindt 50PLUS het schrijnend dat er geen zicht is op een oplossing voor slachtoffers van de toeslagenaffaire en dat niets substantieels gedaan wordt aan de steeds grotere woningnood voor onze kinderen. 7 Miljard voor Klimaat kan - gelukkig - wel, maar voor de woningnood is er slechts 1 miljard.

Andere 50PLUS verlangens zijn:

  • Behoud van het bestaande Pensioenstelsel door verhoging rekenrente tot 2%.Wij steunen het SP initiatief, overgenomen van Corrie van Brenk
  • Afschaffing leenstelsel, zoals in 2017 al door 50PLUS bepleit
  • Taakstelling voor Gemeenten voor bouw Seniorenwoningen voor doorstroming