Raad Concurrentievermogen (Interne Markt en Industrie), 29 september 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 29 september 2021, 17:30.

Voornaamste resultaten

De ministers voor Interne Markt en Industrie hebben in Brussel gesproken over de geactualiseerde industriestrategie en de agenda voor betere regelgeving.

Pakket "Klaar voor 55" vanuit industrieel perspectief

De Raad heeft gedebatteerd over de effecten van het nieuwe klimaat- en energiepakket op de economie en de industrie.

De ministers waren het er in grote lijnen over eens dat om "Klaar voor 55" tot een succes te kunnen maken, koolstofvrije energie betaalbaar moet zijn. Zij wezen op het belang van het voorgestelde mechanisme voor koolstofgrenscorrectie, dat koolstoflekkage moet helpen voorkomen. Verscheidene delegaties wezen erop dat het pakket de auto-industrie voor de nodige uitdagingen stelt, en waren van mening dat de groene transitie kleine en middelgrote ondernemingen niet met extra lasten mag opzadelen.

Zdravko Počivalšek, Sloveens minister van Economische Ontwikkeling en Technologie

"Het doet mij deugd dat de lidstaten het erover eens zijn dat bij de onderhandelingen over het "Klaar voor 55"-pakket, rekening moet worden gehouden met de standpunten van de Raad Concurrentievermogen. Deze Raadsformatie moet de groene transitie en het debat in het kader van het pakket en de gevolgen daarvan voor economie en industrie in de EU, nauwlettend volgen en regelmatig bespreken. Dat is nodig om maatregelen evenredig te houden en te garanderen dat ze het concurrentievermogen en de groei van de EU niet te schaden.

Zdravko Počivalšek, Sloveens minister van Economische Ontwikkeling en Technologie

De ministers bespraken de grootste uitdagingen en kansen die er voor bedrijven uit het "Klaar voor 55"-klimaatpakket en de transitie naar klimaatneutraliteit voortvloeien. Daarnaast spraken zij over de mogelijke trajecten voor een eerlijke, concurrerende en groene transitie van de EU-economie tot 2030 en daarna.

Mededeling van de Commissie: "Actualisering van de nieuwe industriestrategie van 2020: een sterkere eengemaakte markt tot stand brengen voor het herstel van Europa"

Klaar voor 55: het EU-plan voor een groene transitie

Betere regelgeving

De ministers spraken in een openbaar oriënterend debat over toekomstbestendige beleidsvorming ter verbetering van het concurrentievermogen van de EU, en ter verdere bevordering van de eengemaakte markt, onderdeel van de agenda voor betere regelgeving.

Boštjan Koritnik, Sloveens minister van Openbaar Bestuur

Betere regelgeving is al jaren een politieke prioriteit van de EU en is ook een prioriteit van het Sloveense voorzitterschap. Ik ben daarom blij dat het onderwerp vandaag op de agenda stond. Concurrentievermogen en groei vragen om een empirisch onderbouwd, innovatievriendelijk en toekomstbestendig regelgevingskader. Dat komt uiteindelijk het herstel van Europa ten goede.

Boštjan Koritnik, Sloveens minister van Openbaar Bestuur

De ministers benadrukten dat in deze tijden van pandemie en economisch herstel een duidelijk, samenhangend en toekomstbestendig wetgevingskader cruciaal is. Ze gaven aan dat er hoogwaardige wetgeving nodig is en bespraken het door de Commissie voorgestelde "one-in, one out"-beginsel.

Conclusies van de Raad over datatechnologie met het oog op een vlottere toepassing van "betere regelgeving"

"Samen zorgen voor betere regelgeving" (Europese Commissie)

Akkoord inzake beter wetgeven (beleidspagina)

Diversen

SMET

De Commissie deed verslag van de activiteiten van de taskforce handhaving eengemaakte markt (Single Market Enforcement Task-Force, of SMET). SMET is een van de hoofdonderdelen van het actieplan voor een betere uitvoering en handhaving van de internemarktregels dat in maart 2020 is aangenomen als onderdeel van de Europese industriestrategie.

Informatie van de Commissie

Innovatiebevorderend aanbesteden in de EU

De Griekse delegatie informeerde de ministers over de gezamenlijke ministeriële verklaring over innovatiebevorderend aanbesteden in de EU. De verklaring heeft de steun van de Italiaanse, de Cypriotische en de Luxemburgse delegatie.

Informatie van de Griekse delegatie

Eenheidsoctrooi en eengemaakt octrooigerecht

Het Sloveense voorzitterschap lichtte toe hoe het staat met de nationale ratificaties van de overeenkomst betreffende een eengemaakt octrooigerecht (UPCA) en het protocol betreffende de voorlopige toepassing van de UPCA.

Informatie van het voorzitterschap

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3813-2

Brussel

29 september 2021

09:30

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN