Council gives go-ahead to Malta’s recovery plan

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 5 oktober 2021, 15:52.

De ministers van Economische Zaken en Financiën hebben bij uitvoerings­besluit van de Raad Malta's herstel- en veerkracht­plan goedgekeurd. Het is de laatste stap voor Malta om toegang te krijgen tot het EU-herstel­fonds.

Het nationale plan van Malta sluit aan bij de algemene doelstelling van de herstel- en veerkracht­faciliteit om de Europese economie beter toe te rusten voor huidige en komende uitdagingen. Met een bedrag van € 672,5 miljard (prijzen van 2018) moet de faciliteit de EU helpen te herstellen van de gevolgen van de coronacrisis, en ondersteuning bieden aan de energie- en ecologische transitie van haar economie.

Andrej Šircelj, minister van Financiën van Slovenië i:

'Ik ben blij het goede nieuws te kunnen brengen dat we vandaag het herstel- en veerkracht­plan van Malta hebben goedgekeurd. Met een sterke nadruk op klimaat- en digitale doelstellingen zet het plan Malta op het goede spoor naar een duurzamere en veerkrachtigere economie. We hebben tot dusver 19 plannen goedgekeurd en ik ben ervan overtuigd dat er weldra nog zullen volgen. Door deze nooit geziene middelen van het EU-herstel­fonds optimaal te benutten, kunnen de lidstaten de algemene situatie in Europa verbeteren en ook de positie van de EU op het wereldtoneel bevorderen.'

De hervormingen en investeringen in Malta's herstelplan zijn gericht op groene en digitale inspanningen, groeipotentieel en veerkracht op gezondheids- en institutioneel vlak. Het plan trekt 57% van zijn middelen uit voor klimaat­doelstellingen. Zo zal het bijdragen aan duurzaam vervoer door de financiering van een nieuwe aanlegplaats voor ferry's en gratis openbaar vervoer voor meer burgers. Ook wil Malta gebouwen renoveren om ze energie-efficiënter te maken, en zijn afval­beheer­systeem verbeteren.

Daarnaast gaat 26% van de middelen naar maatregelen ter ondersteuning van de digitalisering van de overheid, de gezondheidszorg en justitie. In die sectoren wil het land onder meer de rechterlijke macht versterken om de bestrijding van corruptie en het witwassen van geld op te voeren, en investeren in een bloed-, weefsel- en cellenbank, die de veerkracht van het zorgstelsel moet vergroten. Tot slot moet een aantal maatregelen bijdragen tot de preventie van voortijdig schoolverlaten en tot de bij- en omscholing van volwassenen.

Volgende stappen

De lidstaten kunnen tweemaal per jaar om betaling van de financiële bijdrage verzoeken. Ze ontvangen het geld als ze aan de mijlpalen en streefdoelen van hun plan voldoen. Om snel op crisis als gevolg van de pandemie te kunnen inspelen, zouden de lidstaten eind 2022 een groot deel van de financiële steun van de EU moeten ontvangen.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"