Raad Economische en Financiële Zaken, 5 oktober 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 5 oktober 2021, 15:00.

Voornaamste resultaten

Economisch herstel

De ministers hebben de uitvoering van de herstel- en veerkracht­faciliteit besproken en het uitvoeringsbesluit van de Raad over het nationale herstel­plan voor Malta aangenomen. Niet minder dan 54% van het geld voor dat plan is bestemd voor klimaatdoelstellingen, en 26% voor maatregelen ter ondersteuning van de digitalisering. Het zet dus duidelijk in op de groene en de digitale transitie.

Raad keurt herstelplan Malta goed (persmededeling, 5 oktober 2021)

De ministers hebben ook gesproken over SURE, het Europees instrument voor tijdelijke steun ter beperking van het risico op werkloosheid in noodsituaties. SURE is onderdeel van de EU‑respons op de COVID‑19-­pandemie en heeft tot dusver 19 lidstaten bijna € 90 miljard aan steun verstrekt om ze te helpen de werkgelegenheid en het inkomen van werknemers te beschermen. De EU heeft daarmee in 2020 naar schatting ongeveer 31 miljoen mensen en 2,5 miljoen bedrijven gesteund.

2e verslag over de uitvoering van SURE (Europese Commissie)

Andrej Šircelj, minister van Financiën van Slovenië

De Europese economie laat een krachtig herstel zien. We hebben de uitdagingen van de pandemie voor onze economie tijdig en doortastend aangepakt. We hebben nu 19 plannen voor herstel en veerkracht goedgekeurd en bijna al deze lidstaten hebben hun gevraagde voorfinanciering reeds ontvangen. Tijdens de pandemie heeft een ander EU-instrument, SURE, met groot succes de banen en inkomens van onze burgers beschermd. We moeten dit vast zien te houden en ervoor zorgen dat dit sterke herstel doorzet.

Andrej Šircelj, minister van Financiën van Slovenië

De ministers bespraken welke lering er uit het Europees Semester 2021 is getrokken en wat verder nog gedaan kan worden met de nationale herstelplannen. Met name werd gekeken hoe de uitvoering van de herstel- en veerkracht­faciliteit kan worden afgestemd op de volgende cyclus van het Europees Semester.

Tijdlijn - Europees Semester in 2021 (achtergrond­informatie)

Voorbereidingen voor internationale bijeenkomsten

De ministers van Economische Zaken en Financiële Zaken troffen verdere voorbereidingen voor de bijeenkomst van de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20 op 13 en 14 oktober 2021, en voor de jaarvergadering van het IMF. Onder meer zijn het EU‑mandaat voor de G20 en de verklaring voor het Internationaal Monetair en Financieel Comité (IMFC) goedgekeurd.

Ook zijn de conclusies over klimaat­financiering goedgekeurd, met het oog op de COP26 in Glasgow (26e Conferentie van de partijen bij het Raam­verdrag van de VN inzake klimaat­verandering). In deze conclusies ijveren de EU en haar lidstaten andermaal voor uitvoering van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs. Verder zeggen zij toe hun bijdrage aan de internationale klimaatfinanciering te zullen opvoeren, en geven zij aan dat grotere particuliere deelname onontbeerlijk is.

Conclusies van de Raad Ecofin over klimaat­financiering

Wetgeving inzake financiële diensten

De ministers werd gevraagd naar hun mening over de herziening van de prudentiële regels voor verzekeraars en herverzekeraars binnen het Solvabiliteit II-kader. Voorafgaand aan het debat gaf de Commissie een presentatie over haar nieuwe voorstellen voor de Solvabiliteit II-evaluatie.

Risicobeheer en toezicht op verzekeraars (Solvabiliteit II) (achtergrondinformatie, Europese Commissie)

Onder het punt diversen gaf het Sloveense voorzitterschap een update van de huidige wetgevings­voorstellen inzake financiële diensten en informeerde de Commissie de ministers over de uitvoering van de wetgeving inzake financiële diensten.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3814

Luxemburg

5 oktober 2021

Vooraf (documenten)

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Voorlopige agenda

Voorlopige lijst van A-punten

Voorlopige lijst van A-punten, toevoeging 1

Voorlopige lijst van A-punten, toevoeging 2

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting