'Ze hebben me kapot gemaakt'

Met dank overgenomen van L.M.C. (Lilian) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 14 oktober 2021, column.

'Ze hebben me kapot gemaakt', dat zei Janet tegen de Tweede Kamerleden. Samen met Badriah, Nazmiye, Derya, de anonieme ouder en documentairemaker Stijn was ze woensdagavond in de Tweede Kamer. Om te strijden voor een oplossing zijn de ouders er al heel vaak geweest. Maar altijd moesten ze luisteren naar de politici. Op onze uitnodiging waren ze nu in de Tweede Kamer en moesten de politici eens naar hén luisteren.

Met de getroffen ouders in het toeslagenschandaal keken we de documentaire 'Alleen tegen de Staat'. Daarna volgde een gesprek vol ongemak. Want er is nog steeds geen oplossing.

Wanneer houdt het op? De vernedering. Keer op keer weer het hele verhaal moeten vertellen. Zonder reden alles afgepakt: je geld, je baan, soms zelfs je kinderen. En nóg steeds je leven niet terug. De ouders en kinderen in het toeslagenschandaal is een ongekend onrecht aangedaan.

Er moet snel een oplossing komen. Deze ouders, en hun kinderen, moeten geholpen worden. Het minste wat we kunnen doen is ervoor zorgen dat zij hun leven weer op kunnen bouwen. Daarom moet de procedure voor deze ouders waarin ze hun afgepakte geld terugkrijgen in een dag geregeld worden. Dat moet mogelijk zijn. Nodig iedereen uit. Neem alle papieren die je hebt mee. Zorg dat mensen zich welkom voelen, maak één iemand verantwoordelijk voor de verdere afhandeling van alles, zodat de ouders daar zelf niet meer mee bezig hoeven te zijn. Zorg dat alle betrokken mensen en instanties waar wat mee moet aanwezig zijn, zodat de ouders aan het eind van de dag de deur uit kunnen lopen met duidelijkeid. Zodat ze weten wat de oplossing is. En zodat ze zelf hier niet meer achteraan hoeven. Zodat ze hun eigen geld terug krijgen. De Belastingdienst moet hier niet meer verantwoordelijk voor zijn. De mensen die dit hebben veroorzaakt, gaan het niet oplossen.

Het was een indrukwekkende avond. Kamerleden die normaal altijd weten wat ze willen zeggen, wisten dat nu niet. Het was doodstil. Wil je het hele gesprek zien? Dat kan hier.

We blijven samen met de ouders strijden voor een oplossing en rechtvaardigheid.

form.antibot { display: none !important; }

You must have JavaScript enabled to use this form.

Blijf op de hoogte

Naam *

E-mail *

Telefoon

Hou mij op de hoogte van belangrijk nieuws *

Ik wil belangrijk nieuws van Lilian en de SP ontvangen

Lid worden van de SP

Ik wil lid worden van de SP