Remkes en Koolmees schetsen routekaart formatieproces

maandag 18 oktober 2021, 17:44

DEN HAAG (PDC i) - Informateurs Remkes en Koolmees hebben in een persconferentie verteld dat de verkennende gesprekken tussen de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie succesvol zijn verlopen. Dit is echter nog geen garantie voor een nieuwe kabinet, benadrukten zij meermaals. De volgende fase behelst gesprekken met externe actoren en mogelijke overeenkomsten over beleidsonderwerpen tussen de partijen.

De informateurs willen het nieuwe kabinet inaugureren zonder een definitief dichtgetimmerd regeerakkoord te presenteren. Een coalitieakkoord beoogt de basis te zijn van een nieuw kabinet waarin de grote beleidslijnen en doelen zijn samengevat. Het regeerakkord betreft hoe deze doelen moeten worden bereikt. Die plannen zullen aan de hand van debatten binnen de coaltie en met de Kamer worden opgesteld. Remkes en Koolmees stellen dat dit de positie van oppositiepartijen in de Kamer zal verbeteren.

In de volgende fase worden externe actoren uitgenodigd voor consultatiegesprekken en zullen de betrokken partijen zich meerdere keren terugtrekken op besloten locaties om vooruitgang te maken in het formatieproces. Enkele voorbeelden van actoren die zijn uitgenodigd zijn de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de aardgaswinning in Groningen, Pieter Omtzigt, het CPB en DNB.

Bron: Tweede Kamer