SGP: Europa speelt met voedselproductie

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op woensdag 20 oktober 2021.

De SGP noemt het onverantwoord dat het Europees Parlement heeft ingestemd met onhaalbare doelen voor de landbouw. Het parlement heeft woensdag de "Boer tot Bord"-strategie van EU-commissaris Frans Timmermans aangenomen.

"Het Europarlement neemt te grote risico's met onze voedselproductie", waarschuwt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid SGP. "Onhaalbare en onbetaalbare doelen opleggen aan de landbouw is een recept voor misoogsten, kaalslag van het platteland en groeiende afhankelijkheid van voedselimport uit landen met lage normen".

Ruissen wijst erop dat de Europese Commissie geen grondig onderzoek heeft gedaan naar de ingrijpende doelen. Wel ligt er een eigen deel-studie van de Europese Commissie, die waarschuwt voor de risico's (productiedaling, meer import, duurder voeding). Hij noemt het uiterst kwalijk dat EU-commissaris Frans Timmermans deze kritische studie 8 maanden verborgen heeft gehouden. Ook andere studies (zoals van de Wageningen Universiteit) waarschuwen voor ingrijpende inkomensverliezen voor boeren en tuinders, van tientallen procenten.

Een omstreden doel is dat boeren en tuinders 50% minder gewasbeschermingsmiddelen mogen gebruiken in 2030. "Een mooi streven, maar dat kun je niet opleggen bij een natuurproduct. Wat als er weer een natte zomer is vol schimmels en plantenziektes? Dan maar een jaartje geen brood?", zegt Ruissen, zelf landbouwplantenkundige en onderhandelaar voor EU-landbouwbeleid.

De strategie wil ook 25% van de landbouwgrond bestemmen voor biologische productie. "Is daar wel vraag naar die extra bio-producten? Onderzoek is nodig, want het kan de markt grondig verstoren".

De SGP steunde een verzoek om de reductiedoelen voor gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten minder dwingend te maken. Bij de stemming kwamen net 48 op 699 stemmen te kort.

De partij roept de landbouwministers op om de plannen af te remmen. Dat kan, omdat de strategienota binnenkort op de agenda komt van de landbouwministers van de EU-landen.

(op de foto: tomaten aangetast door plantenziekte)