Symboolpolitiek bestrijdt geen pandemie

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op dinsdag 2 november 2021.

Redactie • 2 november 2021

“De nieuwe mondkapjesplicht in winkels en het onderwijs gaat niks oplossen”, zegt Daphne Lodder, voorzitter van de JOVD, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD in een eerste reactie op de persconferentie. De regering heeft besloten om de mondkapjesplicht in winkels en het onderwijs weer in te voeren naar aanleiding van de stijgende coronacijfers en de druk op de IC. De solidariteit gaat nu maar één kant op, de hele samenleving moet weer inbinden om de mensen die geen vaccin willen een hand boven het hoofd te houden. Volgens Lodder is het “een sterk staaltje symboolpolitiek om te denken dat een mondkapje dragen in de Blokker besmettingen tegengaat.”

“Je kan er niet omheen dat de druk op de IC vooral komt door oude en kwetsbare mensen die het vaccin niet willen nemen”, vervolgt Lodder. De JOVD staat voor vrijheid, verdraagzaamheid en verantwoordelijkheid, maar ziet nu vooral dat studenten en ondernemers verdraagzaam moeten zijn richting een groep die doelbewust niet verdraagzaam willen zijn naar de rest van de maatschappij. Liever had de JOVD sneller gezien dat ondernemers meer vrijheid hadden gekregen om zelf te controleren op besmettingen bij werknemers en klanten. Zorg voor de mogelijkheid om ondernemers de vrijheid te geven om de QR-code te laten gebruiken en op die manier mensen te beschermen op de plekken waar de meeste besmettingen plaatsvinden.

Om die reden is de JOVD dan ook teleurgesteld in het demissionaire kabinet, en houden de jonge liberalen hun hart vast voor komende maatregelen. ‘De harde kern van antivaxxers hebben zich te diep in gegraven om nog overtuigd te worden, maar de twijfelende tieners en bezorgde ouders zijn nog te overtuigen met een betere informatiecampagne” beargumenteert Lodder. Daarnaast is het noodzakelijk om de IC-capaciteit uit te breiden en zelftesten meer in te zetten. “Zo pak je het probleem aan en houdt je zoveel mogelijk vrijheden in stand, want hoeven we pas later maatregelen in te voeren”, concludeert Lodder.