De macht kijkt liever weg

Met dank overgenomen van L.M.C. (Lilian) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 11 november 2021, column.

Het vertrouwen in de overheid daalt. En niet zo'n beetje ook. Volgens onderzoek van de Erasmus had vorig jaar nog 70% van Nederland vertrouwen in de overheid, nu is dat nog maar 30%! Dat is natuurlijk niet vreemd als je ziet wat voor een puinhoop de politici ervan maken. Dit moet anders. Het is tijd voor een eerlijke overheid. Maar die komt er niet vanzelf. Daarvoor zullen we samen op moeten staan.

De formerende partijen waren afgelopen week in Groningen. De Groningers die al jaren wachten op rechtvaardigheid en waarbij de parallellen met het toeslagenschandaal groot zijn: de overheid als vijand in plaats van bondgenoot, procedures die zo ingewikkeld worden gemaakt dat mensen erin verstikt raken, beloftes worden verbroken en de macht kijkt keihard weg van de ellende van mensen.

We zitten midden in een wooncrisis, maar vanuit de politici in Den Haag gebeurt er geen zak. Er gebeurt niets om ervoor te zorgen dat huurders niet zomaar hun wijk uit worden gejaagd, de huren worden verlaagd of dat er meer betaalbare huizen komen door de macht van beleggers die alles opkopen te breken. De macht kijkt liever weg.

Afgelopen week bleek ook dat de superrijken in ons land nog nooit zó rijk zijn geweest. Er wonen meer miljardairs en miljonairs in Nederland dan ooit. Intussen draait de economie volop, maar gaan werkenden en gepensioneerden er nauwelijks op vooruit. De energierekening, boodschappen en benzine zijn razend duur, maar de inkomens van mensen stijgen nauwelijks. De macht kijkt liever weg.

Bedrijven hebben werknemers nodig en betalen hier graag zo min mogelijk voor. Daarom worden arbeidsmigranten, met name uit Oost Europa, actief hierheen gehaald. Uitzendbureaus kopen betaalbare huizen op, zodat starters hier geen kans meer maken, en huisvesten hier veel arbeidsmigranten in. De migranten wonen regelmatig onder schrijnende omstandigheden en hebben weinig rechten. Intussen blijven, ondanks de enorme tekorten aan personeel, de lonen hierdoor veelal laag. De macht kijkt liever weg.

Na de moord op Peter R. de Vries ging het even over onze veiligheid. Intussen hoor je er niks meer over. Maar de tekorten bij de politie zijn nog steeds enorm, aangiften blijven op de plank liggen en er wordt voor 16 miljard (!) euro per jaar aan crimineel geld in ons land witgewassen. Hiervan wordt naar schatting nog geen 300 miljoen euro afgepakt. Misdaad loont dus in ons land. De macht kijkt liever weg.

Er worden fouten gemaakt in de corona aanpak. Door een zwalkend beleid, maatregelen die niemand nog snapt en een verkeerde strategie, zaaien de politici volop tweedeling in de samenleving. Terwijl eenheid nodig is. Intussen kan de zorg het oplossen. Het is schandalig dat er nu minder IC verpleegkundigen zijn dan aan het begin van de coronacrisis. Politici hebben de afgelopen jaren volop ziekenhuizen gesloten, zorgverleners ontslagen en onze zorg aan de verzekeraars gelaten. De macht kijkt liever weg.

Intussen duurde de formatie nog nooit zo lang als nu. Het is dus niet gek dat het vertrouwen in de overheid daalt. Het is makkelijk, en begrijpelijk, om cynisch te worden. Maar daarmee zorgen we niet voor een eerlijke overheid. Daarmee pakken we niet de woningnood aan en daarmee zorgen we er niet voor dat er weer geïnvesteerd wordt in onze zorg. Dat doen we wel door ons te organiseren. Buurt voor buurt en stad voor stad. In maart zijn er alweer gemeenteraadsverkiezingen en kunnen we afrekenen met een macht die wegkijkt en kiezen voor een macht die er is voor mensen en niet voor hun eigen baantje.

Dat kunnen we niet alleen. Strijd mee! Ik reken op uw steun.

form.antibot { display: none !important; }

You must have JavaScript enabled to use this form.

Blijf op de hoogte

Naam *

E-mail *

Telefoon

Hou mij op de hoogte van belangrijk nieuws *

Ik wil belangrijk nieuws van Lilian en de SP ontvangen

Lid worden van de SP

Ik wil lid worden van de SP