‘Orange the World’: Parlement zegt nee tegen gendergerelateerd geweld

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 25 november 2021.

Op 25 november kleurt het Parlementsgebouw in Brussel oranje in het kader van de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen.

Dit jaar doet het Europees Parlement i opnieuw mee aan de “Orange the World” VN-campagne ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, om mensen bewust te maken van geweld tegen vrouwen en meisjes. Oranje wordt gebruikt als symbool voor een betere toekomst, zonder geweld en discriminatie.

In een debat tijdens de plenaire sessie bespraken EP-leden het gebrek aan vooruitgang om het Verdrag van Istanbul te bekrachtigen - een internationaal verdrag om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden - dat in 2017 door de EU i ondertekend werd. EP-leden spoorden de zes EU-lidstaten aan die het nog niet bekrachtigd hadden (Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Letland, Litouwen en Slowakije) om dat zo snel mogelijk te doen.

Gendergerelateerd geweld blijft wereldwijd en in de EU een probleem.

Eén op de drie vrouwen in de EU is vanaf de leeftijd van 15 slachtoffer geweest van fysiek en seksueel geweld. Elke week komen ongeveer 50 vrouwen om het leven door huiselijk geweld van hun partners.

Volgens de VN, waren in 2019 wereldwijd 243 miljoen vrouwen en meisjes slachtoffer van misbruik, maar enkel 40% gaf het misbruik aan.

De situatie werd tijdens de coronapandemie erger omdat de lockdownmaatregelen vrouwen dwongen om thuis te blijven samen met hun misbruikers.

Op 16 september 2021 riep het Parlement de Commissie op om van online en offline gendergerelateerd geweld een misdrijf te maken met een grensoverschrijdende dimensie in de EU-wetgeving.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20211118STO17607