Nog geen akkoord in kabinetsformatie, maar 'vergevorderde' onderhandelingen gaan door

vrijdag 26 november 2021, 8:49

DEN HAAG (PDC i) - Informateurs Johan Remkes i en Wouter Koolmees i schrijven in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp i dat er nog geen overeenstemming is bereikt in de informatieonderhandelingen. Er zouden goede vorderingen zijn gemaakt, maar een zogenaamd 'Sinterklaasakkoord' is nog niet gesloten.

Het einde van de langste kabinetsformatie ooit is daarmee nog niet in zicht. In de brief van de informateurs valt te lezen dat er tijdens de bijeenkomsten op landgoed De Zwaluwenberg 'goede vorderingen zijn gemaakt' en dat de onderhandelingen inmiddels ver gevorderd zijn. Echter 'is er geen overeenstemming bereikt totdat over het geheel overeenstemming is bereikt.' Na volgende week zullen de informateurs de Tweede Kamer opnieuw informeren.

Het verdere verloop van de formatie kan volgens de informateurs niet los gezien worden van de verplichtingen die de betrokkenen hebben als Kamerlid of bewindslied. Zo worden de begrotingen behandeld in de Kamer en is er uiteraard ruime aandacht voor het bestrijden van het coronavirus. Over dat laatste onderwerp vergaderen de betrokken ministers vandaag op het Catshuis in de aanloop naar de vervroegde coronapersconferentie.

Met die wetenschap in het achterhoofd zijn de geplande formatiegesprekken op De Zwaluwenberg vandaag en morgen afgezegd. In plaats daarvan vergaderen de informateurs vandaag vanaf 11.00 uur met de fractievoorzitters en hun secondanten van de onderhandelende partijen in het Logement in Den Haag.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie en NOS