Brief commissie; Brief van de werkgroep versterking functies Tweede Kamer bij haar rapport "Versterking functies Tweede Kamer. Meer dan de som der delen" - Versterking functies Tweede Kamer

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 35992 - Versterking functies Tweede Kamer.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Versterking functies Tweede Kamer; Brief commissie; Brief van de werkgroep versterking functies Tweede Kamer bij haar rapport "Versterking functies Tweede Kamer. Meer dan de som der delen"
Document­datum 16-12-2021
Publicatie­datum 16-12-2021
Nummer KST359921
Kenmerk 35992, nr. 1
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 992

Versterking functies Tweede Kamer

Nr. 1

BRIEF VAN DE WERKGROEP VERSTERKING FUNCTIES TWEEDE KAMER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 december 2021

Hierbij biedt de werkgroep versterking functies Tweede Kamer haar rapport aan1. Het rapport bevat praktische voorstellen en aanbevelingen, samengevat in een concrete werkagenda om te komen tot versterking van de medewetgevende, controlerende en vertegenwoordigende functies van de Kamer. Daarnaast is gekeken naar de informatievoorziening, toerusting en werkwijze.

De werkgroep heeft gebruik gemaakt van bestaande adviezen, rapporten en literatuur, aangevuld met suggesties en ideeën die haar werden toegezonden of die naar voren kwamen in gesprekken. De werkgroep constateert ook dat er al veel mogelijk is met het huidige instrumentarium en de recente herziening van het Reglement van Orde, maar dat deze nog niet altijd optimaal worden benut. Dit rapport en de werkagenda geven handvatten om het Kamerwerk beter en slimmer te organiseren zodat alle functies goed tot hun recht komen.

Daarvoor is het van belang dat de aanbevelingen actief, gericht en gefaseerd worden opgepakt. Leden, rapporteurs, commissies en hun voorzitters kunnen daarbij als ambassadeur en aanjager fungeren. Daarvoor geldt dat de Kamer over voldoende ambtelijke ondersteuning moet beschikken, die het werk van alle leden op deskundige en onpartijdige basis kan ondersteunen, versterken en verlichten. Verder zijn een evenredige bijdrage van iedereen, maar ook de houding en omgangsvormen in de vergadering van belang.

Nu de werkgroep haar rapport heeft opgeleverd, is de Kamer zelf aan zet. Met de praktische werkagenda in de hand kan direct aan de slag worden gegaan, waarbij voor het presidium, de commissie voor de Werkwijze, de vaste commissies en hun voorzitters, de fracties en individuele leden een rol is weggelegd, daarin bijgestaan door de ambtelijke ondersteuning. De

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-35992-1 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

werkgroep doet in haar rapport een aantal suggesties om een snelle start te maken, te beginnen met een aftrapbijeenkomst zo spoedig mogelijk nadat de commissies opnieuw zijn ingericht.

De werkgroep is tot slot graag bereid om na een jaar in kaart te brengen hoe het met de werkagenda staat, welke afspraken zijn gemaakt, welke aanbevelingen zijn opgepakt en hoe dit waar nodig verder kan worden gestimuleerd.

De werkgroep vertrouwt erop hiermee te hebben voldaan aan de opdracht van het presidium.

De voorzitter van de werkgroep versterking functies Tweede Kamer,

Van der Staaij

De griffier van de werkgroep versterking functies Tweede Kamer, Hessing-Puts

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 992, nr. 1 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.