“Loskoppelen AOW is asociaal en discriminerend”

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op woensdag 12 januari 2022.

”Het zou de leiders van regeringspartijen sieren als ze bij het debat over de regeringsverklaring de asociale ontkoppeling uit het regeerakkoord halen. Doen ze dat niet, dan zal de oppositie in de Eerste Kamer het voornemen wel om zeep helpen.”

Met deze woorden eindigt Martin van Rooijen, fractieleider van 50PLUS in de Eerste Kamer, een uitgebreid opiniestuk dat woensdag 12 januari verscheen in het AD. Over hetzelfde onderwerp praat Van Rooijen vanavond in Op1, dat om 22.15 uur begint.

Bij uitvoering van de ontkoppeling komt de AOW 7,5 procent lager uit dan een bijstandsuitkering. Dan geldt een lager bestaansminimum voor AOW'ers dan voor mensen met een uitkering. “Dat is asociaal en discriminerend”, schrijft Van Rooijen, pensioenspecialist en en oud-staatssecretaris van Financiën in het kabinet Den Uyl, in het AD.

De ontkoppeling van de AOW van het minimumloon moet al in het debat over de regeringsverklaring ongedaan worden gemaakt, stelt Van Rooijen. “En anders doet de oppositie in de Eerste Kamer dat wel”, waarschuwt hij het kabinet Rutte IV in het AD.

Lees HIER het volledige opiniestuk.

© 12 januari 2022