Wat een minachting

Met dank overgenomen van L.M.C. (Lilian) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 9 maart 2022, column.

Prijzen gaan door het dak. De hoogste inflatie in veertig jaar. Tanken is bijna niet meer te betalen, de boodschappen worden alsmaar duurder, de huren stijgen en de energierekening is onbetaalbaar geworden. Een steeds grotere groep mensen komt in de problemen. Terwijl de economie wel door groeit. Dat mogen we niet accepteren.

Daarom alle reden om hier met spoed over te debatteren in de Tweede Kamer. Minister van Financiën Kaag -bijna elke dag op tv om hierover te praten- wilde gisteren niet naar de Tweede Kamer komen toen ik haar hierover wilde bevragen in het vragenuur, want ze hield een toespraak in Maastricht over Europa. 's Avonds zat ze wel weer aan een talkshowtafel om het hierover te hebben. Wat een minachting voor al die mensen die nu in de problemen zitten. Uiteindelijk kwam Rutte naar de Tweede Kamer. Maar wat blijkt? Het kabinet heeft nog steeds geen oplossing.

Volgens het kabinet moeten we met z'n allen bereid zijn de prijs voor de oorlog betalen. Alleen zo werkt het natuurlijk niet. De hoge prijzen worden het hardst gevoeld bij de laagste inkomens. Want wie in een slecht geïsoleerd huis woont, ontkomt niet aan de fiks hogere energierekening. En als je afhankelijk bent van de auto, bijvoorbeeld voor je werk, dan zul je moeten tanken.

Iedereen zou erop vooruit gaan, werd beloofd bij het aantreden van het nieuwe kabinet. Logisch want dit kabinet geeft, nog steeds, miljarden uit. Maar weer breekt Rutte zijn belofte. In de Tweede Kamer zei hij gisteren tegen mij dat het een illusie zou zijn te denken dat mensen erop vooruit gaan.

Wat de SP betreft wordt er vandaag nog ingegrepen. Bijvoorbeeld door het tijdelijk stopzetten van de belasting op gas. Op die manier wordt direct iets gedaan aan de hoge energierekening, zodat mensen niet langer in de kou hoeven zitten. Maar natuurlijk ook door het versneld verhogen van het minimumloon (waardoor alle lonen zullen stijgen) en de koppeling met de AOW in stand houden. We moeten zorgen dat de huurstijging stopt en de huren verlagen. Dit kunnen we betalen door de winstbelasting voor grote bedrijven met hoge winsten te verhogen en de superrijke elite van Nederland een eerlijk deel aan belasting te laten betalen.

Vandaag over een week zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit is de kans om lokaal te laten zien dat het anders kan.

form.antibot { display: none !important; }

You must have JavaScript enabled to use this form.

Blijf op de hoogte

Naam *

E-mail *

Telefoon

Hou mij op de hoogte van belangrijk nieuws *

Ik wil belangrijk nieuws van Lilian en de SP ontvangen

Lid worden van de SP

Ik wil lid worden van de SP